Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amit Veszprém vármegye katonai múltjáról tudni lehet

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. október 3. 18:40

„A Honvédelmi Minisztériumnak mindig is kiemelt feladata volt a honvédelmi nevelés, s az utóbbi években különösen” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a „Vármegyék 1000 éve a Haza védelmében” konferenciasorozat harmadik állomásán, Veszprémben, október 3-án.

A HM Katonai Örökség Főosztály 2023 szeptemberében hívta életre a „Vármegyék 1000 éve a Haza védelmében” programsorozatot, melynek elsődleges célja a Magyar Honvédség népszerűsítése, illetve társadalmi integrációjának elősegítése, elsősorban a fiatalok körében. Ennek érdekében – Győr és Debrecen után – immár a harmadik állomáson, Veszprémben szerveztek konferenciasorozatot, a vármegye történelmét alakító események, illetve az azokban kiemelkedő helytállást tanúsító államférfiak, katonák szerepének megismertetése végett.

„Veszprém a királynék városa, Magyaroroszág civilizációs bölcsője és természetesen katonaváros, mely örökségét kiválóan ápolja” – nyomatékosította köszöntőjében dr. Czermann János, utalva a város végvárrendszerben játszott fontos szerepétől kezdve a méltán híres jutasi altisztképzésen át a jelenleg is a városban települő alakulatig.

20241003_Varmegyek_1000_eve_Veszprem_SG_016

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a vármegyében már hat intézmény csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, melynek köszönhetően – a honvédelem tantárgy elindításával együtt – országszerte összesen 26 ezer fiatalt értek el a honvédelmi nevelés jegyében. Köszöntőjének zárógondolataként kiemelte a konferenciát kísérő toborzóprogramok jelentőségét, melynek kapcsán szót ejtett a júniusban indított „Szeretem, megvédem!” mottójú kampány sikeréről is. „Azt tapasztaltuk, hogy a lakosság nagy nyitottságot mutat a tartalékos katonai szolgálat iránt, hiszen több, mint kétezer szerződés köttetett az elmúlt hetekben” – fogalmazott.

„Vármegyénk rendkívül gazdag hadtörténeti múlttal rendelkezik és a mai nap egy különösen jó alkalom arra, hogy a Magyar Honvédség értékeit hangsúlyozva megismertessük Veszprém vármegye hadi múltját a fiatalabb generációkkal” – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Szabolcs, Veszprém Vármegye főispánja. Mint emlékeztetett, a honvédelem közös, nemzeti ügyünk, tehát a haza védelme nem csupán a honvédség feladata, hanem minden magyar állampolgár kötelessége. „A biztonság és a szabadság nem marad fenn magától, nekünk kell gondoskodni róla” – zárta gondolatait Takács Szabolcs.

20241003_Varmegyek_1000_eve_Veszprem_SG_051

A rendezvény szakmai előadásokkal folytatódott, melyek előadói között helyt kaptak a vármegye iskoláinak, így Veszprémből a VSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium, a VSZC Öveges József Technikum és Kollégium, a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium, valamint Pápáról a PSZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium és a PSZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kadétjai is.

Párhuzamosan pedig – többek között – toborzósátorral, szimulátorral, az MH Légierő Zenekar Szolnok változatos gyepshow-ival, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred díszelgő csoportjának nagysikerű bemutatóival várták a nap folyamán a honvédelem ügye iránt érdeklődőket.

A rendezvény zárásaként Horváth Tamás, a HM Katonai Örökség Főosztály főosztályvezetője elismeréseket adott át az előadóknak. Mint azt a konferenciasorozat jelentősége kapcsán hangsúlyozta, „fontos, hogy megismerjük a magyar történelmet és annak hőseit, hiszen ezek jelentős szerepet játszanak nemzettudatunk és egyéni jellemünk formálásában.”

Kapcsolódó cikkek
Győr_konf_index

Konferencia Győr katonamúltjáról

2023. szeptember 22. 13:04

20240411_Debrecen_konferencia_PÁ_nyitó

A haza közösség és identitás

2024. április 12. 10:35