Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amnesty International: gyermekkatonák a csádi hadseregben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 10. 17:38

Tizenhárom éves gyerekek is vannak a csádi hadseregben, valamint a csádi és szudáni lázadócsoportokban – derült ki az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből. A 41 „leszerelt” gyermekkatonával és tisztségviselőkkel készített interjúk alapján összeállított dokumentum szerint a gyerekeket olyan kelet-csádi táborokban verbuválták, amelyeket a törzsi átfedések miatt érintett a szomszédos szudáni Dárfúrban zajló véres etnikai-politikai konfliktus.

A toborzók általában a szülők segítségével vagy a gyerekek etnikai érzelmeire hatva beszélték rá a kisfiúkat a csatlakozásra.

Néha a már besorozott gyerekeket használták fel arra, hogy pénz (20 és 500 dollár közötti összeg), ruhák és cigaretta segítségével csábítsák társaikat a fegyveres erőkhöz – olvasható a jelentésben. Az is előfordult, hogy a gyerekeket elrabolták és erőszakkal kényszerítették csatlakozásra. Nem minden ifjú katonának kellett harcolnia, volt, aki futárként teljesített szolgálatot.

„Tragikus, hogy több ezer gyereket manipuláltak és kényszerítettek bele háborújukba a felnőttek, megtagadva tőlük a gyermekkorukat " – mondta Erwin van der Borght, az AI afrikai programjának koordinátora. „Nem szabad megengedni, hogy folytatódjon ez a botrányos visszaélés a gyerekekkel" – hangsúlyozta.

A gyerekeket egyrészt a szegénység miatt könnyű befogni, másrészt sokan szeretnének bosszút állni megölt rokonaik miatt, mások pedig családi kötelességüknek érzik a csatlakozást a fegyveres testületekhez. „Feldühített, hogy megölték a családom több tagját, és kifosztottak minket. A lázadókkal nem volt könnyű az élet, de mindig volt mit enni – mesélte az Amnestynek egy 17 éves egykori katona. – A legnehezebb az volt, amikor részt kellett venni a harcokban. Sokan voltak a katonák között korombeliek. A lázadásban nincsen semmi örömteli."

CímkékjogNATO