Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara saját bizottsággal vizsgálja a gázai eseményeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 17. 6:31

Törökország saját bizottságot állított fel a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás kivizsgálására. “A külügyminiszter és az igazságügyi miniszter részvételével létrejött bizottság előkészíti a nemzetközi vizsgálatot, és elemzi a támadás nemzeti és nemzetközi jogi következményeit” – hangzik a török külügyminisztérium szerdai közleménye.

Abdullah Gül államfő a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Törökország megvizsgálja, milyen lehetőségeket kínál a nemzetközi jog, jóllehet Ankara nem részletezte, milyen lépéseket fontolgat.

HIRDETÉS

A Star török lap úgy értesült, hogy Ankara leállítja katonai együttműködését Izraellel, és nem küldi vissza nagykövetét, akit a gázai segélyszállítmányt ért izraeli támadás miatt hívott haza. Ezen csak akkor változtat, ha Izrael részt vesz az incidensnek az ENSZ keretében történő kivizsgálásában. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár teljes körű nemzetközi vizsgálatot javasolt, amelyet Izrael visszautasított, és helyette saját bizottságot állít fel, amelyben azonban két külföldi megfigyelő is helyet kap.

A Star úgy tudja, hogy Ankara befagyasztja a 7,5 milliárd dolláros hadi megrendelését, leállítja a közös hadgyakorlatokat, a pilóták kiképzését, továbbá a jövőben nem kerül sor a két ország titkosszolgálatának együttműködésére sem; a szankciókat fokozatosan foganatosítják.

Izrael és Törökország stratégiai partneri kapcsolatokat épített ki a kilencvenes években. Viszonyuk tavaly óta romlott meg, mivel Recep Tayyip Erdogan kormányfő többször is élesen bírálta Izraelnek a palesztinokkal szembeni magatartását, és a Gáza elleni blokád azonnali megszüntetését követelte. Kapcsolatuk mélypontját hozta el, amikor Izrael megtámadta a Gázai övezetbe tartó segélyflottillát, és megölt kilenc török palesztinbarát aktivistát.

Az Egyesült Államok szeretné ismét összebékíteni a két országot, mert konfliktusuk megnehezíti Washington közel-keleti politikájának megvalósítását.