Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apcról érkezett az ország karácsonyfája

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. november 21. 21:47

A heves megyei Apc település egyik kertjéből indították útnak november 21-én azt a fenyőfát, amely feldíszítve, a Kossuth Lajos téren felállítva lesz az ország karácsonyfája. A szállításban - mint 2008 óta minden évben - az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) szakemberei és speciális járművei segédkeztek.

Orszag_karacsonyfaja_szallitas_20221121_18 copy

Apcon az MH Katonai Közlekedési Központ katonái és a katasztrófavédelem munkatársai már hétfő hajnalban azon dolgoztak, hogy délután a fővárosba érjen az ország karácsonyfája. Alapos előkészületeket követően a tűzoltók kivágták a 25 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű ezüstfenyőt. A katasztrófavédelem a 4,5 tonnás fát egy daruval helyezte a nyergesvontatóra, ezt követően a katonák hosszas munkával, szakszerűen rögzítették a rakományt. Az alaposság nem volt túlzó, hiszen a terebélyes ünnepi fa egyértelműen túlméretes rakománynak számított. A speciális rakományt hevederekkel és hálóval is rögzítették, így a fenyő épségben érkezett meg a célállomásra.

Orszag_karacsonyfaja_szallitas_20221121_06 copy

A központ katonái számára már rutinfeladatnak számított az ország fájának szállítása, ugyanis először 2008-ban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Répáshutáról szállították Budapestre az ünnepi fenyőt. A túlméretes szerelvény felvezetését és a lezárásokat a rendőrség és az MH Katonai Rendészeti Központ kijelölt állománya végezte. Az összehangolt munkának köszönhetően Heves megyéből délutánra a fővárosba, a Kossuth Lajos térre érkezett az ezüstfenyő. A fővárosi tűzoltók leoldották a rögzítést, majd kisebb előkészületek után, daruval a helyére emelték a fát. A tér dél-nyugati részén található az a speciális, földbe süllyesztett tartó, amelynek köszönhetően még mostoha időjárási körülmények között is stabilan állhat a karácsonyfa.

Orszag_karacsonyfaja_szallitas_20221121_21 copy

Az ország karácsonyfáját advent és vízkereszt között tekinthetik meg a Kossuth Lajos téren, amelyet egy 130 centiméteres csúcsdísz és megközelítőleg 2500 folyóméternyi fényfüzér fog ünnepi díszbe öltöztetni. Január 6-a után a fenyőt tűzifaként feldolgozva rászorulók között osztják szét.

Címkékkarácsony