Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arcot kaptak az ismert hangok

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 19. 11:06

Tömböl László mérnök vezérezredes, vezérkari főnök a Magyar Honvédség Támogató Dandár Püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren meglátogatta azt a telepített mobil vezetési munkahelyet, ami a megváltozott körülmények között biztosít összeköttetést – különböző informatikai eszközökkel – a honvédség alakulatai felé.

A vezérkari főnöknek Horváth Ferenc dandártábornok, a MH TD parancsnoka tett jelentést a HM HVF Vezetés Biztosító és Támogató Csoport (VBTCS) rendeltetéséről és feladatairól. Ezzel egy időben a Magyar Honvédség Támogató Dandár szervezésében MH szintű híradó és informatikai felkészítést és gyakorlást tartottak a dandár kiképző bázisának és lőtérének a területén. A felkészítésre a hét katonai szervezettől közel 70 informatikában dolgozó, üzemeltető szakember jött el.

A szervezők a vezérkari főnöknek tett jelentésükben kiemelték, hogy az ilyen típusú felkészítést és gyakorlást a külföldi tapasztalatok felhasználásával Magyarországon először rendezték meg. A felkészítés lezárultával jelenthetik, hogy sikeres hetet zártak, mert a kitűzött célokat teljesítették. A gyakorlás során elsődleges cél volt az, hogy felkészítsék az informatikai rendszerek üzemeltetőit a honvédségen belül működő híradó és informatikai rendszerek szakszerű és igényes működtetésére, a rendszeresítésre kerülő új informatikai eszközök kezelésére. A szervezők fentieken kívül másik célként fogalmazták meg az emberi kapcsolatok alakítását, hogy az ismert hangok arcot kapjanak, ismerjék meg egymást azok, akik nap mint nap a vonalak végén együtt dolgoznak.

1595887242
 

A katonák kis csoportokban dolgoztak, a feladatokat a napi eligazításokon kapták meg és minden nap más és más gyakorlati problémát kellett megoldaniuk. A felkészítés során megismerhették az új Windows 2008 program lehetőségeit, ezen belül a megújult levelező rendszer elemeit, és gyakorolhatták a számítógépes hálózatok kialakítását, üzemeltetését. A hét során két műholdas kapcsolatot alakítottak ki az Internet, Intranet hálózat üzemeltetésére és megpróbáltak hibákat létrehozni az általuk létesített hálózatokban. Újdonság volt ez a feladat az ide érkezett szakembereknek, mivel a speciális eszközök miatt csak itt tudtak ilyen tevékenységet gyakorolni. Kiemelt kérdésként kezelték napjaink nagy problémáját, a vírustámadások elleni védelem kiépítését. Tesztelték a kialakított rendszereket azért, hogy minél biztonságosabbá tudják tenni az általuk üzemeltetett hálózatokat. Ezek mind olyan feladatok voltak, amelyek napjainkban a honvédségen belül bármikor megjelenhetnek. A résztvevők láthatták azt is, hogy a korszerű informatikai elemek rendszerbe állításával nagymértékben megnőhet a telepített rendszerek biztonsága és az információáramlás gyorsasága.

A felkészítést vezetők hangsúlyozták, hogy erre a típusú felkészítésre, és gyakorlásra a jövőben is nagy szükség van. Az informatika napról napra fejlődő tudomány, amellyel a hadseregen belül is lépést kell tartani. Ezt a fejlődést csak úgy lehet nyomon követni, ha a jövőbeni felkészítések tematikáit a napi aktualitásokhoz igazítják. Javasolták, hogy a jövőben bővüljön a kör, akiket ilyen típusú gyakorlásokba bevonnak. Sok olyan társszervezet van, akikkel az egyes feladatok végrehajtásban a honvédségnek együtt kell működnie, ezért az információáramlást oda-vissza biztosítani kell. Nagyon pozitívan fogadták a gyakorlást a tanintézetek. A ZMNE csapatgyakorlat keretében küldött hallgatókat, akik most a gyakorlatban is találkozhattak olyan kérdésekkel, amelyekkel eddig elméletben foglalkoztak. Beosztásra kerültek kiscsoportokhoz, ahol megfigyelhették azoknak a szakembereknek tevékenységét, akik az MH informatikai rendszerében már üzemeltetőként dolgoznak.

1595887242
 

Tömböl László vezérezredesnek a gyakorlatban, telepített helyzetben mutatták be azt a mobil vezetési rendszert, ami részére a vezetéshez biztosít hang és informatikai kapcsolatokat. A táborban a híradó, informatikai rész mellett megtalálható volt az a logisztikai rész, ahol a vezetést biztosító eszközök és a kiszolgáló állomány teljes körű ellátását és a pihentetést szolgáló erők és eszközök települtek. Az egyes elemeknél a vezérkar főnöknek a kiszolgálást végző parancsnokok jelentettek és mutatták be a technikai eszköz helyét, szerepét a vezetési rendszerben. A rendszer fő elemének számít az az eligazító sátor, ahonnan a felső katonai vezetés videókonferencián kapcsolatba léphet az alárendelt katonai szervezetek vezetőivel.

A gyakorlat bemutatóját követő ebédnél a vezérkar főnök megköszönte a felkészítésen résztvevők fegyelmezett hozzáállását és a táborban végzett munkáját. Hangsúlyozta, hogy a jövőben is szükséges a hasonló felkészítések végrehajtása, mert a szakma mesteri elsajátítása és az ismeretek bővítése csak gyakorlásokkal érhető el. A jövőbeni felkészítések a témájukban és a feldolgozás mélységében lesznek változóak, mert célszerű a legkorszerűbb ismeretek elsajátítása, ezzel lehet a vezetésben minőséget produkálni.

1595887242
1595887242
1595887243
1595887243
1595887243
1595887243