Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szarajevóban az amerikai alelnök

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 19. 11:41

Háromnapos balkáni körutat kezdett Joe Biden amerikai alelnök kedden, melynek első állomása Bosznia és Hercegovina fővárosa, Szarajevó.

A Szerbiát és Koszovót is érintő alelnöki látogatással Washington – megfogalmazása szerint – hangsúlyozni akarja, hogy a világ más részein dúló konfliktusok ellenére Barack Obama elnöksége alatt sem feledkezik meg a Balkánról, ahol az Egyesült Államok sokat tett a volt Jugoszlávia területén pusztító testvérháborúk lezárásáért és a térségbeli stabilitás előmozdításáért.

Biden először a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség muzulmán, horvát és szerb tagjával folytat megbeszélést, ezután beszédet mond a központi parlamentben, majd várhatóan külön-külön találkozik Haris Silajdzic boszniai vezetővel, az államelnökség muzulmán tagjával és Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökével.

Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elkíséri Joe Bident Szarajevóba, hogy közösen bátorítsák Boszniát a NATO- és EU-közeledéshez szükséges reformokra.

Az amerikai alelnök látogatását vegyes érzelmekkel fogadták Boszniában. A bosnyákok nagyobb amerikai támogatást remélnek Biden ottani megbeszéléseitől, míg a szerbek tüntetésekkel akarják Washington tudomására hozni: jobbnak tartanák, ha háttérben maradna.