Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Argentína is aggódik az amerikai-kolumbiai megegyezés miatt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 26. 9:40

Kolumbiának szavatolnia kell, hogy az a hét katonai támaszpont, amelyet az Egyesült Államok a rendelkezésére készül bocsátani, kizárólag a területén végrehajtandó műveletek céljára szolgál majd, és nem lesz hatással Latin-Amerika többi részére – jelentette ki Nilda Garré argentin védelmi miniszter.

“Kolumbia gondolhatja úgy, hogy joga van átengedni katonai támaszpontok használatát a régión kívüli erőknek, de azt is nyilvánvalóan biztosítania kell, hogy azok tevékenysége szigorúan csak belpolitikai problémáira fog korlátozódni" – mondta a miniszter asszony helyi idő szerint kedden a Telam hivatalos hírügynökségnek.

Bogotá aggodalmakat keltett a már számos amerikai beavatkozást megélt térségben azzal, hogy július 15-én bejelentette: elvi megállapodást kötött Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok rendelkezésére bocsát hét támaszpontot a kábítószer-kereskedelem és a gerillamozgalmak elleni harc jegyében.

“A többi dél-amerikai országnak joga van tudni, miben áll ez a kétoldalú együttműködés, és főként biztosnak kell lennie afelől, hogy az nem jelent majd beavatkozást a területükön – folytatta Garré. – Ez a kérdés aggasztja a régiót. A hirtelen döntés és az előzetes konzultáció hiánya meglepő volt."

Augusztus 28-án, pénteken a dél-argentínai Barilochéban ülnek össze a Dél-amerikai Nemzetek Uniójába (Unasur) tömörült tizenkét ország államfői, hogy – Álvaro Uribe kolumbiai elnök jelenlétében – tanulmányozzák Bogotá és Washington katonai megállapodását.

Címkékjog