Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arzenál a Duna partján

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 25. 11:02

A harmadik héten, azaz január 18–24-e között kilenc bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül egy esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig 28 bejelentést kaptak.

Január 19-én, a Fejér megyei Csókakőről kapták a telefonhívást a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Móri úton található egyik családi ház kertjében, földmunkálatok közben, több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr, a terület átvizsgálása során egy 82 milliméteres aknavetőgránátot, egy 40 milliméteres páncéltörőgránátot és egy 82 milliméteres aknavetőgránát-stabilizátort talált. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

A Komárom-Esztergom megyei Esztergomban, a város határában található gépjárműgyár bejáratának közelében, a 1117. számú főúton egy második világháborús aknát találtak. Legalábbis erről szólt a bejelentés, amelyet a honvédség tűzszerészei január 22-én kaptak. A Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr azonban megállapította, hogy „mindössze" egy gyakorló akna került elő, amely robbanószerkezetet nem tartalmazott. A szerkezet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Január 24-én a Bács-Kiskun megyei Soltról értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy a Duna parton több, feltételezhetően, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Szabó Tamás törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr valóságos arzenálra bukkant a megjelölt helyen: több tucat, különböző űrméretű aknavető-, és páncéltörőgránátot találtak. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.