Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ASEAN-csúcs a thai-kambodzsai határkonfliktus árnyékában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 8. 13:37

A Thaiföld és Kambodzsa közötti határkonfliktus „árnyékában” vette kezdetét a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozója május 7-én, szombaton az indonéz fővárosban, Jakartában. „Ha konfliktus tör ki, az ASEAN-nak fórumot kell biztosítania a béketeremtést célzó diplomáciai erőfeszítéseknek és a nyílt párbeszédnek” – jelentette ki a tanácskozást megnyitó beszédében Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök.

Jakartai tisztségviselők szerint a két ország miniszterelnöke beleegyezett abba, hogy vasárnap az indonéz elnökkel háromoldalú találkozón próbálják meg lezárni a vitatott határszakaszokon zajló összecsapásokat. Aligha várható azonban, hogy még a csúcstalálkozón megoldás szülessen.

A csúcsértekezleten a tíz tagállam a napirend szerint megvitatja az emberkereskedelem, a terrorelhárítás és a munkaerő-áramlás problémáit is. Minden bizonnyal szóba kerül a mianmari katonai juntának azt a törekvése is, hogy 2014-ben Mianmar tölthesse be az ASEAN soros elnöki tisztét.

Thaiföld és Kambodzsa közel 800 kilométeres közös határának több szakasza vitatott, köztük az a rész is, ahol február óta ismét dörögnek a fegyverek.

1595918175
A két ország fegyveres erői 2008 óta többször is összecsapásokba keveredtek egymással a XI. századi Preah Vihear szentély környékén, amelyet a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) még 1962-ben Kambodzsának ítélt, az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete pedig három éve a világörökség részévé nyilvánított. Thaiföld olvasata szerint azonban a szentély körüli 4,6 négyzetkilométernyi terület felségjoga az ICJ döntése ellenére tisztázatlan maradt.

A soros elnöki tisztet jelenleg betöltő Indonézia külügyminisztere, Marty Natalegawa hónapok óta beható tárgyalásokat folytat a két féllel, hogy tető alá hozzon egy megállapodást 30 katonai megfigyelő kiküldéséről, valamint a szemben álló erők kivonásáról.

A külügyminiszterek február 22-i jakartai találkozóján Thaiföld elvi beleegyezését adta az indonéz béketervhez, de azóta többször kifogásokat emelt a dokumentum több ajánlásával szemben. Kambodzsa viszont az összes indonéz ajánlást elfogadta, és sürgette Jakartát, hogy a lehető leghamarabb telepítsen megfigyelőket a határtérségbe. Phnompen még azt is elfogadná, ha a megfigyelők csak a határ kambodzsai oldalán teljesítenének szolgálatot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is tűzszünetre szólította fel a feleket, de a fegyvernyugvás esélyei egyelőre törékenyek, mert a két ország nem ért egyet abban, hogy mi váltotta ki az ellenségeskedést. Thaiföld ráadásul kétoldalú tárgyalásokon szeretne megállapodást elérni, Kambodzsa viszont ragaszkodik egy harmadik fél közvetítéséhez.