Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rákóczi legfőbb tanácsadójára emlékeztek Hajdúhadházon

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. május 8. 14:41

Vay Ádám születésének 354. évfordulójára emlékeztek Hajdúhadházon. A kiképzőbázis 2005 májusában vette föl a nevét abból az alkalomból, hogy 2004 őszén bezárt a nyíregyházi Vay Ádám laktanya, és a személyi állomány a debreceni dandárhoz, főként a hajdúhadházi bázishoz került.

1595918176
A koszorúzási ünnepségen résztvevő vendégek Lévay József Mikes című versét Nagy Géza Zoltán, a Magyar Rádió munkatársa előadásában hallgatták meg, majd a köszöntő következett. Dr. Bene János történész, muzeológus, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Múzeumok igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy Vay Ádám II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem oldalán harcolt a szabadságért, 1703-tól udvari kapitány, majd a jászok és a kunok főkapitánya lett. Munkácsi főkapitány, az Udvari Tanács elnöke, a szécsényi országgyűlés szenátora, az Erdélyi Fejedelem Tanácsának tagja, Békés vármegye főispánja, huszti főkapitány is volt.

E tisztségek alapján Rákóczi legfőbb bizalmasának fogadta, gyakran közvetített a protestáns rendek és a katolikus fejedelem között. Udvari főkapitányi, majd főmarsalli címet is kapott, s az udvari hadak főparancsnoki jogköre alapján a legmagasabb rangú tábornokok közé sorolhatjuk. 1711. március 4-én lengyelországi emigrációba vonult, ő volt az egyetlen, aki nem önszántából, hanem a fejedelem felszólítására távozott Magyarországról népes családjával együtt.

A hajdúhadházi rendezvényen megjelent Csáfordi Dénes, a város polgármestere, képviseltette magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés és valamennyi szabolcsi rendvédelmi szervezet. Vay Ádám szobránál koszorút helyezett el dr. Gál György, Nyíregyháza Megyei Jogú Város aljegyzője, dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Karászi Zsolt őrnagy, a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 7. Toborzó és Érdekvédelmi Iroda parancsnoka, valamint Búza Gyula nyugállományú alezredes, a Nyíri Honvéd Egyesület tagja.

1595918176
1595918176

 Fotó: A szerző felvételei