Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkészült a török nemzeti harckocsi prototípusa

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / DefenceTalk.com |  2011. május 8. 16:45

Információk szerint a Török Nemzeti Harckocsigyártási Program (MITUP) elkészült az első török nemzeti harckocsi prototípusával, amit a május 10-én, Isztambulban megnyíló Nemzetközi Védelmi Kiállítás és Vásár 2011 (International Defense Exhibition and Fair – IDEF-2011) keretein belül mutatnak be először a nyilvánosság előtt. Az „Altay” projekt keretében – amelynek költsége eléri az 500 millió dollárt – négy prototípus készül az új harckocsiból.

A hírt a török védelmi miniszter, Vecdi Gonul jelentette be a sajtó képviselőinek április 30-án. A miniszter véleménye szerint az új, nemzeti harckocsi kiválóan hozzájárul a török hadsereg jelenlegi harckocsiparkjának megújításához. A török hadsereg állományában jelenleg a Leopard 1A és 2A típusú harckocsik mellett az amerikai hadseregtől átvett M60, valamint volt nyugat-német M48 típusú harckocsik találhatóak.
A nemzeti harckocsi létrehozásáról szóló megállapodást a török védelmi minisztérium védelmi iparért felelős államtitkára írta alá 2007 márciusában a török Otokar céggel.

Az Altay névre keresztelt harckocsi a török Otokar és a dél-koreai Hyundai Rotem cégek együttműködésének eredménye. A két cég együttműködése egy tender eredményeként jött létre, amelyen pályázott még a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) cég is.
A dél-koreai céget az alapján választották a tender győztesének, hogy hozzájárult a K-2 Black Panther harckocsi technológiájának átadására Törökországnak. A török védelmi minisztériumtól származó információ szerint az Altay harckocsi fejlesztésénél 60%-ban a K-2 harckocsinál alkalmazott technológiákat alkalmazták.