Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy különleges helyőrség

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. május 8. 12:33

Egyedülálló helyet foglal el a Magyar Honvédség szervezeti felépítésében Hódmezővásárhely. Az itt állomásozó katonai alakulatok megnevezése: „kikülönített szervezeti elemek”. Ezt az új kifejezést 2007. március elsején kellett megtanulnunk.

1595918175
A Magyar Honvédség egyik „különleges alakulata" a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában állomásozik. Az itt lévő alegységek, a MH 5/3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj, a MH 5/62 Lövészzászlóalj, a művelettámogató műszaki zászlóalj és a helyőrség-támogató alegység ugyanis a MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségébe tartoznak, ennek ellenére mégis „önálló életet élnek."

Kovács József ezredes lassan fél éve az első számú katona Hódmezővásárhelyen, az ő beosztása is ehhez a szervezeti felépítéshez igazodik: dandárparancsnok-helyettes, helyőrségparancsnok és az úgynevezett kikülönített szervezeti elemek parancsnoka is egy személyben.

– Szinte naponta tapasztalom, hogy még a katonák közül is milyen sokan nincsenek tisztában Hódmezővásárhely státusával, pedig a „képlet" nagyon egyszerű – mondja Kovács ezredes.

– A honvédelmi miniszter 30/2007. számú határozatával megalapította a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárt, amelynek a parancsnoka és főnökségeinek főnökei Debrecenben, a dandárparancsnok egyik helyettese, valamint a főnökségek főnök-helyettesei Hódmezővásárhelyen végzik a munkájukat. Ezt a „második vonalat" nevezzük kikülönített dandártörzsnek. Ez a szervezeti felépítés 2007. március 1-je óta létezik; az első parancsnoka Farkas Imre ezredes volt, akit tavaly decemberben neveztek ki a Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnokává. Áthelyezése előtt azonban egy tíz hónapos vezérkari tanfolyamot végzett, erre az időre pedig engem bíztak meg a parancsnoki teendők ellátásával – az átadás-átvétellel nem is volt semmi gondunk.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án megjelenő számában!)