Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesen biztos, hogy bin Ladent ölték meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 8. 11:29

A DNS-tesztek és a holttesten végzett más vizsgálatok alapján teljesen biztos, hogy Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét ölték meg amerikai kommandósok a pakisztáni Abbotábád városban helyi idő szerint hétfő hajnalban. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai hírszerzési vezető szombaton elmondta, hogy a személyazonosság megállapításának hibalehetősége 1 a 11.800 billióhoz.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szakértői összehasonlították a bin Ladenről életében és holtában készített fényképfelvételeket, valamint DNS-mintáját összevetették „egy teljes profillal, amelyet nagy és kiterjedt családjára alapozva készítettek".

Az elemzés alapján a DNS-minta minden kétséget kizáróan Oszama bin Ladené, a tévedés lehetősége „megközelítőleg egy a tizenegyezer-nyolcszáz billióhoz" – mondta az illetékes.

Ezer billió tíz tizenötödik hatványának felel meg.

Az illetékes beszélt arról is, hogy bin Laden mindvégig „az al-Kaida aktív főnöke" volt, és folyamatosan adott stratégiai, műveleti és taktikai utasításokat abbotábádi rezidenciájáról. Bemutatott az újságíróknak öt videoklipet, amelyek az épületben készültek bin Ladenről, nagy részükön az al-Kaida-vezér láthatóan próbál, gyakorol valamilyen videoüzenetre, amelyet azután feltehetően a híveinek küldenek szét.

Címkékvizsga