Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ashton:„a hadsereg felelőssége a polgárok megvédése”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 3. 13:45

„Sürgős, konkrét és döntő jelentőségű” intézkedéseket kell tenni Egyiptomban a nép demokratikus törekvéseinek kielégítésére – hangsúlyozta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, csütörtökön közzétett nyilatkozatában. A korábbi állásfoglalásokhoz képest keményebb hangvételű nyilatkozat annak nyomán született, hogy heves lövöldözés tört ki hajnalban Kairó belvárosában.

Ashton ezúttal azt is követelte, hogy vonják felelősségre, állítsák bíróság elé azokat, akik a haláleseteket és a sebesüléseket okozták.

„Erős üzenetet küldtünk az egyiptomi hatóságoknak. Ismételten hangot adtam mélységes aggodalmamnak amiatt, hogy jelentések szerint fegyveres egyének erőszakkal rátámadtak békés tüntetőkre" – olvasható az uniós főképviselő nyilatkozatában.

Catherine Ashton felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket a tüntetők megvédése, gyülekezési joguk biztosítása érdekében.

„Világossá tettem, hogy a hadsereg és a rendészeti szervek felelőssége a polgárok megvédése. A kormányon számon kérhető az emberek (…) biztonsága" – szögezte le Ashton, és hozzátette: teljességgel elfogadhatatlan az újságírók megfélemlítése és az ellenük irányuló erőszak is.