Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi képességek csoportosítása és megosztása

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. február 3. 12:51

A Honvédelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium február 3-án egész napos szakértői szemináriumot szervezett a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának témájában. Az eseményt csütörtök reggel dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta a meg a Stefánia-palotában, az Európai Unió tagállamaiból érkezett mintegy 130 szakember előtt.

A megjelenteket Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára köszöntötte, majd bejelentette, hogy a rendezvényt a honvédelmi miniszter nyitja meg.

1595913637
Hende Csaba bevezetőjét így kezdte: „Nagy megtiszteltetés, hogy itt köszönthetem önöket ezen a szemináriumon." Majd szólt a gazdasági válság okozta nehézségekről, amely megmutatkozik az uniós tagállamok védelmi költségvetéseiben is. Ugyanakkor hozzátette: kevés miniszter mondhatja el azt, amit ő, hogy az idei évben 8,8 százalékkal emelkedik hazánk  védelmi költségvetése az előző évihez képest. Pedig a világ nem lett biztonságosabb – utalt a honvédelmi miniszter az Észak-Afrikában zajló eseményekre.

A képességek csoportosításának és megosztásnak témájáról szólva Hende Csaba kifejtette, hogy az előző két uniós elnökségi ciklusban új lendületet kapott a közös munka, amelyet most a magyar elnökség alatt tovább kell folytatni.

Jó példának hozta fel azt a stratégiai légiszállítási programot, amelynek eredményeként 10 NATO- és 2 EU-tagállam együttműködése révén létrejött Pápán a nehéz légiszállító ezred. „Azóta mindnyájan tudjuk, hogy mit jelent megléte, és azt is, hogy mit jelentene hiánya" – jelentette ki a miniszter, aki megerősítette, hogy a magyar elnökség alatt mindent elkövetünk az előrelépésre ezen a területen. „Ez lesz a téma a hónap végén esedékes védelmi miniszteri találkozónkon, és ezt szolgálja ez a mai szeminárium is, amelyhez jó munkát, konstruktív vitákat és sok sikert kívánok – zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

A rendezvény szünetében Siklósi Péter helyettes államtitkár válaszol az újságírók, köztük a honvedelem. hu tudósítójának kérdéseire.

A szakértői szeminárium fő célja az eddigi tapasztalatok megvitatása a védelmi képességek csoportosítása és megosztása területén. Meg kell vitatniuk a szakértőknek azokat a politikai, jogi, technológiai problémákat, amelyek nehezítik az előrelépést ezen a téren – mondta a helyettes államtitkár. 

Várható-e itt, vagy más területen hasonló együttműködés a NATO és az EU tagállamai között?

1595913637

A cél ez, hiszen ilyen kapacitás létrehozására csak egy-két állam képes önállóan. Ebben a légiszállítási együttműködésben is van még tartalék. Esetleg még több nemzet csatlakozása, vagy az igények növekedése esetén újabb repülőgépek beszerzése, bérlése.

Van ehhez hasonló kezdeményezés jelenleg kontinensünkön?

Most van kialakulóban egy megállapodást követően az a brit-francia együttműködés, amely több területet is érintene. Csak egy példa erre, a repülőgép-hordozóik közös üzemeltetése. Az alapelv itt is a képességek megtartása, amely egyre nehezebb pusztán nemzeti erővel. Összefogásra, együttműködésre, közös munkára van szükség. Ennek eredményességének szemléltetésére jó példa még a magyar-kanadai együttműködés a vadászrepülőgép-vezetők képzésére.

Ezek igen kézenfekvő tények. Mi az ami nehezíti az előrelépést az együttműködésben?

Elsősorban az, hogy az ilyen jellegű programokban részt vevő államoknak le kell mondaniuk szuverenitásuk egy szeletéről. Ez a szelet a szuverenitásból – például a kiképzésben – elfogadható mértékű, de például egyes államok esetleges közös légtérvédelmében már komoly politikai megfontolást kíván.

Mennyire erős hajtóerő ebbe a kérdésben a nehéz világgazdasági helyzet?

Erős. A kihívások nőnek, az ezeknek való megfelelés pedig még újabb képességeket igényel, aminek viszont anyagi korlátai vannak. Nincs más út, mint az eddiginél olcsóbb, gazdaságosabb megoldások keresése. Erre pedig az együttműködésnél, a különböző rendszerek közös kifejlesztésénél, megvalósításánál és működtetésénél jelenleg nem létezik jobb. Ezekre keressük most a megoldást.

 
1595913637
 
1595913638

 
 Fotó: Tóth László