Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az ausztrál királyi légierő harmadik KC-30A repülőgépét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 10. 19:20

Az ausztrál védelmi miniszter, Jason Clare 2011. november 8-án jelentette be, hogy átadták az ausztrál királyi légierő harmadik KC-30A (A330 MRTT) többfeladatú légi utántöltő és szállító repülőgépét. A jeles eseménynek a RAAF Amberley légibázisa (Queensland) adott otthont.

A gép Brisbane-ből érkezett, ahol a Qantas Defence Services végezte az átalakítási munkálatokat. Az ausztrálok összesen öt darabot rendeltek az A330-200-ason alapuló MRTT-ből, az első két gépet 2011 júniusában szállították le.

A folyamatosan bővülő KC-30A flotta révén jelentősen javul az ausztrál haderő légi utántöltési, illetve légi szállítási képessége: az előzetes tervek szerint a negyedik gépet 2011 decemberében adja át az Airbus Military Madridban, míg az ötödik, utolsó példány 2012-ben érkezik. Az ötgépes flottát a RAAF Amberley légibázisának 33. százada üzemelteti majd.

Az újgenerációs KC-30A-kat két GE CF6-80E hajtóművel szerelik, a légi utántöltés és teherszállítás mellett utasszállítóként (270 fő) is üzemeltethető, de MEDEVAC és humanitárius feladatkörökben is bevethető. Az MRTT-ket a merevcsöves utántöltő rendszer (ARBS – Aerial Refuelling Boom System) mellett, szárnyak alatti Cobham 905E típusú hajlékony csöves rendszerrel is felszerelik. Az A330MRTT-ből Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Nagy-Britannia is rendelt.

</p>
<p>Készül az MRTT</p>

Készül az MRTT
Címkéklégierő