Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovói lövöldözés, szerb áldozatok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 10. 20:40

Életét vesztette egy koszovói szerb férfi, két másik pedig megsebesült, miután szerbek és albánok összetűzését követően lövöldözés tört ki az etnikailag megosztott Kosovska Mitrovica városában – közölte a rendőrség. A három szerb sebesült egyike november 10-re, csütörtökre virradóra a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe.

A koszovói szerb kisebbség zömmel a fiatal, túlnyomórészt albánok lakta ország északi, Szerbiával határos részén él. A térségben az elmúlt időben kiéleződött a feszültség, mert a helyi szerbek szeptember óta vehemensen ellenzik az albán többségű pristinai kormány azon erőfeszítéseit, hogy ellenőrzése alá vonjon két, Koszovó és Szerbia közötti határátkelőt.

A koszovói kormány – attól tartva, hogy a szerdai incidens újabb erőszakhullámot indíthat el Észak-Koszovóban – gyorsan reagált, közleményében élesen elítélte az erőszak alkalmazását, és nyugalomra intette az ország lakosságát.

A rendőrség csütörtökön őrizetbe vett egy helyi albánt, aki a hatóságok szerint a lövöldözés egyik tettese. Sajtóhírek szerint nemrég felújított albán házaknál állt őrt több társával, hogy megakadályozzák az ajtók és az ablakok ellopását. Az albán őrök vitába keveredtek három szerbbel – köztük egy rendőrrel -, ezután tört ki lövöldözés a tudósítások szerint.

CímkékKoszovó