Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az ötvenedik Golden Eagle-t

Szöveg: JETfly |  2010. május 21. 8:28

A Korea Aerospace Industries (KAI) a napokban jelentette be, hogy átadták a dél-koreai légierő ötvenedik és egyben utolsó T-50 Golden Eagle típusú korszerű kiképző repülőgépét. A gépek átadását még 2005 decemberében kezdte meg a gyártó.

A T-50 különböző változataiból összesen 82 darabot rendelt Dél-Korea légiereje: 50 darabot a modern kiképzőgépből, 22 darabot a könnyű, harci A-50-es változatból, míg 10 darabot a T-50B-ből, mely az alaptípus speciális műrepülésre kifejlesztett változata. Ez utóbbit fogja majd repülni a dél-koreai légierő újjáalakuló „Black Eagles" névre keresztelt bemutató csapata is, mely 2007-ben oszlott fel.

A KAI és a Lockheed Martin által közösen kifejlesztett T-50-es tervezésekor figyelembe vették a légierők és a vadászgépek generációváltását, így a kiképzőgép megfelelő alapot nyújthat a pilótáknak, például a negyedik generációs F-16-osra, valamint az ötödik generációs F-35 Lightning II-re való kiképzésben.

Annak ellenére, hogy a T-50-es jelenleg csak Dél-Koreában áll rendszerben, számos országban számíthat sikerre a kiképzőgépek beszerzésére kiírt tendereken, többek között Lengyelországban, Irakban, Izraelben, Szingapúrban és az Egyesült Arab Emirátusokban.