Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó tesztelésen a jövő amerikai hadihajója

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 5. 10:03

Az amerikai haditengerészet (US Navy) számára hadihajókat építő Lockheed Martin cég megkezdte az első LCS (Littoral Combat Ship) egységének tesztelését az északi Nagy-Tavak térségében. Az LCS-1 a következő heteket a gyári tesztcsapattal a fedélzetén a Michigan-tavon tölti, majd a US Navy hivatalos próbáira is sor kerül.

A Lockheed Matin USS Freedom (LCS-1) névre keresztelt egységének ellenfele a haditengerészet tenderén a szintén nagy hajógyártási tapasztalatokkal rendelkező General Dynamics cég USS Independence (LCS-2 ) nevű katamaránja lesz. Az alapos tesztelések után közülük kerül majd ki a győztes gyártó, amely majd a széria példányokat is megépítheti az új korszakot nyitó hadihajókból.

Feltehetően még számos kisebb-nagyobb módosítás lesz szükséges ahhoz, hogy a hajó a gyakorlatban is megfeleljen az eredetileg meghatározott követelményeknek. Az ilyen – egyébként igencsak költséges – teszteknek azonban éppen az a célja, hogy feltárja a hibákat és az esetleg módosítandó tényezőket is.

Mindkét gyártó jelentős idő és költség túllépésben van jelenleg, ami majdnem az egész programot veszélybe sodorta.

Az LCS a sok probléma ellenére kétségkívül forradalmasítja majd a tengeri hadviselést, hiszen olyan, nagy tűzerejű, ugyanakkor viszonylag kicsi és mozgékony, sekély vizekben is bevethető egységek jönnek létre, melyek számos technológiai számos újítással büszkélkedhetnek. A hadihajó nagyrészt automatizált, személyzetét pedig kevesebb, mint 50 fő alkotja.

Hatalmas rakodótérrel rendelkezik, mely a különböző bevetési profilok szerint tölthető fel speciális felszerelésekkel. Fegyverzetében megtalálhatóak lesznek a pilótanélküli repülő (UAV) és személyzet nélküli vízfelszíni (USV) fegyverrendszerek is.