Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Athén mégsem vásárol amerikai páncélosokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 12. 7:14

Az athéni védelmi minisztérium tagadta azt a jelentés, amely szerint a pénzügyileg gyengélkedő Görögország 400 használt páncélost akar venni kedvezményes áron az amerikaiaktól – mondta a kabinet október 11-én, kedden a Der Spiegel című német folyóirat internetes kiadásának. A görög védelmi minisztériumhoz közel álló Hellenic Defence and Technology magazin szerint M1A1 Abrams típusú harci járművekről van szó, amelyek a jóval régebbi páncélosokat váltanák fel.

Szakértők szerint nem is annyira a milliós beruházással van a probléma, mint inkább a fenntartással, felszereléssel és üzembe helyezéssel, amely csillagászati magasságokba emelheti a költségeket, amit a szorult helyzetben lévő Athén nem engedhet meg magának.

A szerződés állítólag nemcsak Abrams-harckocsik, hanem 20 AAV7A1-es típusú páncélos megvételéről is szól. A görög hadsereg hosszú távon akár 100 ilyen kétéltűt is beszerezhet.

Az államcsőd szélére került Athén hónapokkal korábban hatalmas visszavágásokat helyezett kilátásba a katonai kiadások terén. Ugyanakkor Evangélosz Venizelosz védelmi miniszter szerint Görögország még mindig hat milliárd eurót, azaz hazai össztermékének 4,8 százalékát fordítja védelemre. Ez az arány jóval magasabb, mint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak 1,7 százalékos átlaga.