Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atomfegyverek nélküli világról beszélt Barack Obama

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 5. 16:48

Az Egyesült Államok egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről – jelentette be az amerikai államfő vasárnap Prágában. Európai turnéja során elmondott nyilvános beszédében Barack Obama felhívta a figyelmet az atomfegyverek veszélyességére, s leszögezte, hogy eljött az ideje az atomfegyver-kísérletek betiltásának.

“Még az idén nekifogunk Oroszországgal, hogy csökkentsük az atomfegyverek számát. Később a többi állammal is együttműködünk ebben. Több évtizednyi tárgyalás után valóban eljött az ideje a nukleáris kísérletek betiltásának" – mondta Obama. “Ennek érdekében olyan új szerződést fogunk szorgalmazni, amely lehetetlenné tenné a nukleáris anyagok használatát és terjesztését. Igyekezni fogunk megerősíteni az atomfegyverek terjesztésének betiltásáról szóló egyezményt" – fejtette ki az amerikai államfő. Aláhúzta: a nukleáris leszerelés terén széles nemzetközi együttműködésre és közös szabályokra van szükség. “Ma reggel világosan láttuk, hogy Észak-Korea ismét megsértette ezeket a szabályokat" – jegyezte meg Obama. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta az észak-koreai atomprogram elleni összehangolt nemzetközi fellépés szükségességét.

Leszögezte: ha Irán felhagy az atomfegyverek megszerzésére irányuló kísérleteivel, akkor Washington lemond a rakétapajzs létrehozásáról. Irán eddigi tevékenysége az atomfegyverek terén azonban reális veszélyt jelent mind az Egyesült Államok, mind szövetségesei számára is – tette hozzá. “Ha megszűnik az iráni veszély, erősebb lesz a biztonság alapja, és eltűnik a rakétavédelmi pajzs európai kiépítésének legfőbb indoka" – jelentette ki Obama. Hozzátette: Washington természetesen nem kérdőjelezi meg Irán jogát a nukleáris anyagok békés célokra való felhasználására.

– Kezdeményezni fogjuk, hogy négy éven belül vonják ellenőrzés alá a világban található nukleáris anyagokat, mert az atomháború veszélye ugyan csökkent, de a feketepiac miatt nőtt egy atomtámadás veszélye – fejtette ki Obama.

“Határozott célunk, hogy megteremtsük az atomfegyverek nélküli világot" – hangsúlyozta az amerikai elnök. Megjegyezte: természetesen tudja, hogy ez a terv rövid időn belül nem valósítható meg, de a célt nem szabad feladni.

Mintegy félórás beszédében, amelyet 15-20 ezer ember hallgatott a prágai vár előtti Hradzsin téren, Obama rámutatott a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára is. “Az Egyesült Államok ebben szívesen vállal vezető szerepet" – jegyezte meg.

Beszéde után Obama a prágai Kongresszusi Központba hajtott, ahol röviddel 12 óra után megkezdődött az USA-EU csúcstalálkozó. Barack Obama itt felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy fogadják be a guantánamói támaszponton fogvatartott személyeket. Obama közvetlenül januári beiktatása után jelentette be, hogy Washington be fogja zárni a guantánamói támaszponton lévő börtönt.

Beszédében Obama azt is elmondta, hogy hazája támogatja Törökország felvételét az Európai Unióba. “Ha az EU elutasítaná Törökország felvételét, az rossz jelzés lenne a muzulmán világ felé" – jegyezte meg a politikus. Az amerikai államfő ugyanakkor hitet tett egy erős és egységes Európa mellett. “Nincs régi vagy új Európa, csak egy egységes Európa van" – húzta alá Donald Rumsfeld, a korábbi amerikai védelmi miniszter hírhedt kijelentésére célozva. Rumsfeld 2003-ban az Irak elleni katonai akció előkészítése során beszélt arról, hogy az “új Európa", tehát a posztkommunista országok támogatják Washingtont, míg az akciót elutasító nyugat-európai országokat “régi Európának" minősítette. Obama mindmáig ellenzi az iraki beavatkozást.

“Bízom az erős Európában, s mindent megteszünk azért, hogy Európát támogassuk" – szögezte le. Elutasította azt a véleményt, hogy az erős Európa a transzatlanti kapcsolatok meggyöngüléséhez vezetne. “Az Egyesült Államoknak és Európának nincs más választása, mint a közös fellépés" – húzta alá.

Afganisztánnal kapcsolatban úgy vélte, hogy az EU “többet tehet, és többet is kell tennie" az ország újjáépítése és az ottani közbiztonság növelése érdekében. Obama azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Grúzia területi egységének fenntartását, és nem fogja elismerni sem Dél-Oszétia, sem Abházia függetlenségét. Az Egyesült Államok és Irán viszonyában Washington igyekszik meghaladni az évtizedek óta tartó “bénulást", és javítani a kapcsolatokon. A csúcstalálkozó kezdetén az Európai Unió és az Egyesült Államok közösen elítélték az észak-koreai rakéta fellövését, és felszólították Phenjant, hogy tartsa tiszteletben korábbi kötelezettségvállalásait. Obama beszédében megígérte, hogy az Egyesült Államok a jövőben bekapcsolódik a globális klímaváltozás elleni küzdelembe. “Az USA ezt a kérdést eddig nem kezelte súlyának megfelelően" – ismerte el az elnök.