Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama mentette meg a csúcsot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 5. 16:58

Az új főtitkár-jelölttel, Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnökkel szembeni török vétót elhárítva az amerikai elnök megmentette a kudarctól a jubileumi NATO-csúcsot a Welt am Sonntag szerint: a lap egyértelműen Barack Obama sikerének tulajdonította, hogy sikerült rávennie Ankarát a Rasmussennel szembeni ellenkezés feladására.

A Welt am Sonntag eredményesnek nevezte a csúcstalálkozót Németország szempontjából is. Az újság annak a nézetnek adott hangot, hogy Angela Merkel kancellár szinte valamennyi döntő kérdésben érvényesítette álláspontját, s a közös rendezés után tovább javultak a német-francia kapcsolatok is.
Az új főtitkár személyét érintő vita kapcsán az újság valóságos krimiről beszélt.

A lap szerint a török ellenkezés a kancellárt nem érte váratlanul, s a csúcstalálkozó előestéjén Berlinben attól tartottak: ez alkalommal Ankara lép fel az “ikrek" szerepében. Mindez utalás volt a lengyel Kaczynski-testvérekre, akik annak idején az unió reformszerződését igyekeztek minden áron megtorpedózni. Eközben egyikük Varsóban maradt, míg a másik Brüsszelben terjesztette elő érveit. Most hasonló volt a török szereposztás, azaz Abdullah Gül államfő képviselte Ankara álláspontját a csúcson, miközben a “keményvonalasnak" tartott Recep Tayyip Erdogan kormányfő otthonról “irányított".
A Welt am Sonntag értékelése szerint a német kancellár számára rendkívül fontos eredmény volt, hogy a NATO-csúcson az amerikai elnök Afganisztánnal kapcsolatban semmilyen új követelést nem terjesztett elő Németországgal szemben. A jelenleg zajló hazai választási kampányban semmi nem jöhetett volna rosszabbul a Merkel vezette konzervatívok számára, mint egy újabb vita a német csapatkontingens esetleges növeléséről. Az pedig már korábbi ígéret volt, hogy Németország 600 katonával segíti az afganisztáni választások ellenőrzését.

Az újság szerint az új afganisztáni stratégia magában foglalja azt a német álláspontot, amelynek lényege, hogy a katonai erőt diplomáciával és gazdasági, illetve újjáépítési támogatással kell kiegészíteni. Ez az a biztonsági koncepció, amelyet Németország Afganisztán északi részén képvisel.
A lap kitért a német kancellár és az amerikai elnök között kialakult jó személyes viszonyra, s ennek kapcsán egyfajta új “transzatlanti flörtről" beszélt.