Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Attasék jártak Szentesen

Szöveg: Juhász László |  2009. március 26. 15:37

Március 25-én Szentesre, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz látogatott el a a Magyarországra akkreditált katonai attasék testülete. A vendégeknek Nyers József mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka tartott tájékoztatót az alakulat rendeltetéséről, feladatairól, szervezetéről, nemzetközi szerepvállalásáról.

A tartalmas előadás után statikus bemutatón megismerkedhettek az alakulat technikai eszközeivel.

A búvár kiképző bázison különböző búvár felszereléseket, öltözékeket láthattak, majd a búvár kiképzés egy-egy gyakorlati mozzanatát tekinthették meg. A vendégek a zászlóalj gyakorlóterein technikai bemutatók formájában működés közben ismerkedhettek meg az alakulatnál rendszeresített eszközökkel. Először TMM-3 híd telepítését nézhették végig, majd az alacsonyvízi hídépítés egy mozzanatait tekinthették meg.  Utolsóként pedig a vízi gyakorló téren a PMP hadihíd elemek vízre tételét, összekapcsolását és technikai eszközök mozgatását figyelhették meg az attasék.

A PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépjármű rakodóterén a vízrehajtás, és a vízi manőverek közepette töltött élménydús pillanatok fokozták az attasék jó hangulatát a látogatás alatt. Különlegességként az úszó, lánctalpas jármű fedélzetén részesei lehettek a PMP kompra történő felállásnak, majd szállításának, és így új felállásban ismét útra kelhettek a Tiszán.

A testület látogatásának a jelentőségét a rangidős attasé, Michele Fasciano ezredes, olasz katonai attasé abban látja, hogy láthatják a magyar katonák felkészültségét, a technikai eszközök alkalmazhatóságát, az alkalmazott eljárásmódokat. Nagy örömmel tapasztalták, hogy a szentesi katonák igen jól felkészültek, és képzettek.

1595885416

 

1595885416