Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália is a Spartan mellett döntött

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 12. 10:12

Az ausztrál védelmi minisztérium a napokban 10 darab C–27J Spartan típusú szállítógépet rendelt – írja a Flightglobal. Az üzlet összértéke 1,41 milliárd dollár. Ausztrália a Spartanokat a FMS (Foreign Military Sales), illetve az Ausztrál Királyi Légierő modernizációját célzó, AIR 8000 Phase 2 program keretein belül rendelte meg.

A C–27J-k, a már 2009-ben kivont de Havilland Canada DHC-4 Caribou pótlására érkeznek. Korábban a DHC–4-esek kivonását azzal magyarázták, hogy már elérték szolgálati idejük végét, alkalmatlanná váltak napjaink feladatainak végrehajtására, illetve nem voltak felszerelve a rakéták közeledésére figyelmeztető rendszerrel. Ausztrália a megrendelést már 2011 decemberében leadta, a repülőgépeken felül hajtóműveket, önvédelmi és kommunikációs berendezéseket is rendeltek.

Az ausztrál kormány időközben arról számolt be, hogy a közeljövőben kivon 12 darab C–130H Herculest a légierő állományából, így az új C–27-esek ezek feladatait is átvehetik. Továbbá az ausztrálok elmondása szerint, a Spartan Ausztráliában közel 1 900 repülőtérre szállhat le, ellentétben a C–130-asokkal, melyek csak közel 500 repülőtéren üzemeltethetőek. A Spartanok bázisa a jövőben a RAAF Richmond légibázisa lesz. Az első repülőgép tervek szerint 2015-ben érkezik meg, az utolsó példány átadását 2016 végére datálják.