Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország ismét a megelőző csapás lehetőségére figyelmeztet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 12. 8:10

Oroszország kész megsemmisíteni az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer Európába telepítendő elemeit, ha valódi fenyegetésnek tekinti azokat – figyelmeztetett május 11-én, pénteken Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter.

A telepítés „bizonyos aggodalmakat kelt, ezért meg fogjuk semmisíteni a rakétavédelmet" – hangoztatta a katonapolitikus, aki a Fekete-tenger mentén fekvő Szocsiban nyilatkozott újságíróknak.

Szergyukov közölte, hogy az orosz fegyveres erőknek nincs szükségük semmilyen további eszközre e feladat elvégzéséhez, a rendelkezésükre álló Iszkander rakéták ugyanis képesek kiiktatni az amerikai rakétarendszer elemeit.

Moszkva mindazonáltal továbbra is várja az Egyesült Államok javaslatait a vitatott rakétarendszerrel kapcsolatban – tette hozzá.

Oroszország elutasítja azt az amerikai érvet, hogy a határainak közelébe telepítendő eszközöket az iráni rakéták ellen szánják. Attól tart, hogy a rendszer elég erős lesz ahhoz, hogy Oroszország nukleáris elrettentő képességét aláássa. Orosz részről ezért azt javasolták, hogy üzemeltessék a NATO-val közösen a rendszert, de az indítványt elutasították.

CímkékNATOrakéta