Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália teszteli új páncélozott terepjáróját

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 30. 14:18

A francia Thales leányvállalata, a Thales Australia, befejezte az első tesztsorozatát az új páncélozott járművén, a Hawkei-n. A próbatétel során több alkalommal robbantottak aknákat a jármű alatt, illetve mellett. A szakemberek úgy gondolják, hogy a prototípus 2011 végére szériaéretté válhat. A rendszerbe állítás 2012-ben valósulhat meg.

A járműben a tesztelés alatt próbababákat helyeztek el, melyeket különböző érzékelőkkel szereltek fel. Ezeken a babákon vizsgálták, hogy az utastérben milyen mértékű rongálódás lépne fel a robbanásokat követően. Az eredményeket a próbák következő fázisaiban is felhasználják, egy minél megbízhatóbb jármű megalkotásának érdekében. A Land 121-es program keretein belül fokozatosan cserélik le az ausztrál sereg gépjárműparkját.

Korábban, a programban foglaltak alapján a kormány megrendelt 1200 darab G osztályú Mercedes terepjárót. Ezek első 11 példányát már 2009 novemberében leszállította a gyártó.

Az új páncélozott jármű egyszerre öt felfegyverzett katonát képes szállítani. A Hawkei terepjáró a nevét egy Ausztrál mérges kígyóról kapta.

Címkékvizsga