Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz új urándúsító üzemet épít Irán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 30. 13:27

Az iráni kormány jóváhagyta tíz új urándúsító üzem létesítésének tervét – jelentette be az iráni állami rádiós és televíziós társaság. Mahmúd Ahmadinezsád elnökletével tanácskozott a kormány, amely úgy döntött, hogy öt létesítmény építését azonnal, további ötöt pedig két hónapon belül megkezdenek.

Az üzemek mérete és teljesítménye azonos lesz az ország egyetlen működő urándúsító létesítményéjével, a natanzi komplexuméval.

A kormány szerdán tárgyal annak lehetőségéről, hogy az ország maga dúsítsa 20 százalékosra uránkészletét. Ahmadinezsád azt a feladatot tűzte a kormány elé, hogy az atomerőművek működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagból – azaz a 20 százalékos dúsítottságú uránból – évente 250-300 tonnát állítsanak elő Iránban.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország rosszallásának adott hangot a terv miatt. A Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy Irán súlyosan megsértené nemzetközi kötelezettségeit, ha valóban elkezdi az új urándúsító létesítmények felépítését. Robert Gibbs közleményében figyelmeztetette Teheránt: lejárt az idő számára, hogy eloszlassa az atomprogramja miatt növekvő nemzetközi aggodalmat.

A brit külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy “komoly aggodalomra ad okot" az iráni kormány terve, amely megvalósításának esetén a Biztonsági Tanács vonatkozó határozatainak megsértését jelentené. A német külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Berlinben nyugtalansággal figyelik az Iránból érkezett híreket.

1595894120