Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az 53 310 761. számú közlegény

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. január 10. 10:58

Elvis Presleyt, a szórakoztatóipar egyik legnagyobb hatású sztárját sem kímélte az amerikai hadigépezet. Az alig 18 esztendős ifjút 1953 januárjában sorozták be. A hadurak komolyan vették dolgukat: Amerika mellett Németországban is szolgált. Szerelmét is ennek az időszaknak köszönhette.

1953. január 19-én áll sorozóbizottság elé egy bizonyos Elvis Aaron Presley. A későbbi ikon akkor 18 éves volt. Akkoriban a U.S. Selective Service System minden jó egészségnek örvendő fiatalemberre számított. A két év kötelező, és négy év tartalékos szolgálat csak a vietnámi háború után változott meg, amikor is a sorozott hadsereget felváltotta az önkéntes katonaság. Miután csak egy szám, 40-86-35-16 lett a nagy amerikai hadigépezetben, visszatért az L. C. Humes középiskolába, hogy befejezze tanulmányait. Az érettségi után kezdett el zenélni, és hamarosan, 1956-ra a filmek, koncertek, lemezek keresett szupersztárjává vált.

1595883019
Kirakatember, vagy valódi G.I?

Elvis Presley 1957. január 4-én esett át a Memphis Veterans Hospitalban a kötelező orvosi és fizikai vizsgálatokon. Alig négy nappal később, január 8-án a huszadik születésnapján a memphisi sorozóbizottság sajtókonferenciát tartott. Ezen bejelentették, hogy a nők bálványa minden tekintetben megfelelt a vizsgálatokon, kitűnő fizikai és egészségi állapotban van, s várhatóan még abban az évben, 1957-ben behívják, hogy letöltse két éves kötelező katonai szolgálatát. Szerencséjére azonban 1957. békeév volt: az USA a világ egyik pontján sem volt érintett semmilyen konfliktusban.

A sztár közelgő bevonulásáról szóló hírekkel az volt az amerikai haditengerészet és a légierő terve, hogy létrehoznak egy úgynevezett Elvis Presley századot. Egyfajta „kirakatemberként" kellett volna végigjárnia az USA toborzóközpontjait. Elvis Presley azonban minden ilyen ajánlatot visszautasított. Az volt a terve, hogy valódi G.I-ként szolgálja le a kiszabott idejét. Persze némi kedvezményt azért kapott. Egy december 24-i levélben hivatalosan kért halasztást a bevonulás alól, hogy befejezhesse éppen készülő filmjét. December 26-án a sorozóbizottság eleget tett kérésének, így elkészülhetett a King Creol című film. Az új bevonulási időpont 1958. március 20. lett.

George Patton nyomdokain

1595883019
1958. március 24-én jelentkezett Elvis Presley a memphisi sorozóbizottság előtt. Az ifjút szülei és számos barátja kísérte el. A zenészt és tizenkét másik társát buszon szállították a Kennedy Veterans Memorial kórházba, ahol véget ért civil élete, s Elvis Presleyből a 53 310 761-es számú közlegény lett. A formaságok és az eskütétel után Elvis Presley búcsút intett az övéinek, és a G.I. társaival együtt kiképzésre az arkansasi Fort Chaffee-be indult. Itt megszabadították a frizurájától. Elvis Presley mindezt úgy kommentálta a korabeli médiának, hogy „ma még volt hajam, holnapra elvesztem". A zenész a második páncélozott hadosztályhoz került, melyet korábban a legendás George Patton tábornok vezetett.

Elvis Presleyt és kevésbé híres társait a texasi Fort Hoodban állomásoztatták. Menedzsere néhány nappal később kapta meg azt a mintegy ötezer levelet, melyet még Fort Chaffee-ba címeztek rajongói. A levelek ezt követően szűnni nem akaró rendszerességgel özönlöttek a szupersztár címére. Az alapkiképzése után Elvis Presley eltávozást kapott, s néhány napra visszatért családja és barátai körébe. Ezeket a napokat kihasználva még gyorsan elkészített egy felvételt Nashville-ben. Ez volt 1960. tavaszáig, vagyis leszereléséig a zenész utolsó lemeze. Elvis Presley 1958. június 14-én tért vissza Fort Hoodba, hogy tízhetes harckocsizó kiképzésen vegyen részt.

1595883019
Győzelem vagy halál

Szülei átmenetileg a bázistól nem messze található Killeenbe költöztek. Elvis Presley engedélyt kapott rá, hogy velük élhessen, amíg Fort Hoodban van. Ez nem jelentett kivételezést, a lehetőség minden közkatona számára nyitott volt. Azonban nem sokáig élvezhette a szülői gondoskodást. A következő hónapban édesanyja Gladys súlyosan megbetegedett és kezelésre vissza kellett utaznia Memphisbe. Elvis Presley rendkívüli eltávozást kapott, hogy meglátogathassa édesanyját, aki 46 évesen augusztus 14-én halt meg. Texasba való visszatérte után a harmadik páncélozott „Spearhead" hadosztályhoz került. Vágya, hogy egyszerű közkatona legyen, teljesült, hiszen a csapat jelszava „Győzelem, vagy halál" volt.

A Presleyt is szállító szerelvény Fort Hoodból a Brooklynba, ahol 1958. szeptember 24-én szálltak fel a U.S.S. Randall nevű hadihajóra. A zenész társaival Németországba, közelebbről Friedbergbe indult, ahol Elvis a Ray Kaserne laktanyába került. A sztár a C században, egy felderítő szakaszban szolgált. Katonáskodása alatt lett szerelmes az ezredese lányába, Priscilla Ann Beaulieu-ba, akinek hat évig udvarolt, mielőtt feleségül vette. Ma már Priscilla Presley-kén, a Király egyetlen gyermekének édesanyjaként ismeri a világ.

Elvis Presley ugyanolyan katonaként szolgált, mint bármely társa, azonban – miként Texasban tette – Németországban is szeretett volna családjával lenni. Mivel megengedhette magának, édesapját és nagymamáját áthozta Európába, hogy a közelében béreljen nekik egy lakást. Hazai barátai szintén sok időt töltöttek el az általa bérelt lakásban.

1595883020
Száztíz dolláros zsold

Presley minden kiképzési kötelezettségének eleget tett. Néhány katonatársa szerint még annál is intenzívebben hajtotta végre az egyes feladatokat, mint amit megköveteltek tőlük. A sztár mindezzel azt szerette volna bebizonyítani, hogy semmiféle kivételezésben nincs része, előmenetelét csakis a katonai szolgálatának köszönheti. Számos alkalommal voltak Németország különböző tájain kiképzésen, így például egyszer a csehszlovák határ közelében, Grafenwohrban volt terep-, és lőgyakorlaton. A zenész jó céllövőnek bizonyult, s kitüntetést is kapott érte. 1960-ban pedig őrmesternek léptették elő. Elvis Presley 1960-ban, 18 hónapos németországi szolgálat után érkezett vissza az USA-ba.

Március 5-én New Jerseyben sztárnak kijáró körülmények között szerelt le, és megkapta 110 dolláros zsoldját. E-5 őrmester nem létezett többé, Elvis Presley visszatért a szórakoztatóiparba. Az új lemezekre, filmekre és koncertekre többet nem kellett már várnia a rajongóknak. Nem sokkal leszerelése előtt egy interjúban a német katonai rádió és tévécsatorna azt kérdezte Presleytől, hogy nem volt-e olyan számára a katonai szolgálat, mintha egy klubban szórakoztatná az embereket. A zenész úgy válaszolt, hogy egy vicces helyzet volt.

“Voltaképpen egy lehetőségem volt. Az emberek arra számítottak, hogy csak elszórakozom az időt, hogy mindent elszúrok. Eltökélt voltam, hogy a végsőkig elmenjek, és ne csak az embereknek, de magamnak is bizonyítsak"