Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az a cél, hogy sportoló nemzetté váljunk

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. április 14. 7:47

„Az olimpiai kvalifikációs mérkőzések szünnapjain igyekszünk megszólítani a gyerekeket, ahol nemcsak nézőként vehetnek részt a mérkőzéseken, hanem maguk is kipróbálhatják a válogatott meccseken látott mozdulatokat. Az a célunk, hogy a Kézilabda Fesztivál által minél több gyermek kezdjen rendszeresen sportolni és ezáltal sportoló nemzetté váljunk” – fogalmazott Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a debreceni Sportoló Nemzet Kézilabda Fesztiválon, április 13-án.

2024.04.13. Debrecen_Sport_nemzedek_TZ_24

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Kézilabda Szövetség közös szervezésében jött létre a női kézilabda olimpiai kvalifikációjának szünnapján megtartott Sportoló Nemzet Kézilabda Fesztivál.

A rendezvényen általános iskolás gyermekek ismerkedtek a kézilabda világával: első körben megtanulták a játék szabályait, a kapura lövést, majd szivacskézilabda mérkőzéseket játszottak.

A díjátadót megelőzően Schmidt Ádám, Pálinger Katalin és Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke és elnöke, továbbá a korábbi válogatott klasszisok közül Kirsner Erika és Ferling Bernadett is csatlakoztak a pályán a gyermekekhez. A csapatok fej-fej mellett küzdöttek, végül döntetlennel zárult a mérkőzés.

2024.04.13. Debrecen_Sport_nemzedek_TZ_31

Schmidt Ádám elmondta, egy-egy olimpiai selejtező kiváló alkalom arra, hogy a gyerekekkel új sportágakkal ismerkedjenek meg, mivel a sikeres kvalifikációt követően a közvetítéseken keresztül új hősökkel találkozhatnak, akik aztán példaképekké válnak.

Hozzátette, hogy nagyon fontos szurkolnunk a Japán ellen játszó női válogatottnak, hiszen egy sikeres olimpiai szereplést követően minden szeptemberben jelentősen megnő a sport iránti érdeklődés, így a magyar kézilabda is sokat kamatoztathat a sikeres párizsi torna után, illetve a gyermekek fejlődéséhez is sokat hozzátesz a rendszeres sportolás.

„Húsz éve nem volt példa arra, hogy a férfi és női válogatottunk egyszerre szerepeljen az olimpián, ezért nagyon reméljük, hogy a válogatott a holnapi mérkőzés után kijut Párizsba. Egy-egy olimpia remek alkalom arra, hogy a sportolóktól fegyelmet, rendet és kitartást tanuljanak a gyerekek” – zárta gondolatait Schmidt Ádám.