Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán rendőr pisztoly helyett gépkarabélyt használ

Szöveg: Hegedûs János r. alezredes |  2009. január 27. 12:44

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) és a Rendőri Tanácsadói és Szakértői Kontingens a közelmúltban fegyverkezelési alapképzést tartott az afganisztáni Baghlan tartomány újonnan felvett rendőrei részére.

A MH PRT felelősségi területéhez tartozó, mintegy 22.000 négyzetkilométeres észak-afganisztáni tartomány 762.000 fős lakossággal és 1.100 fős rendőri erővel rendelkezik. Közülük harmincöt újonnan felvett rendőr vett részt a felkészítésen, ahol a gépkarabély kezelésének és biztonságos alkalmazásának tudnivalóit sajátították el.

A képzést az MH PRT szakképzett lőkiképzés oktatói és a rendőri kontingens két szakembere hajtotta végre. A foglalkozás itt is a balesetelhárítási és biztonsági rendszabályok ismertetésével kezdődött és a gépkarabély technikai bemutatásával folytatódott. A fegyverkezelés fogásai, a biztonságos és stabil lövőhelyzetek, valamint a pontos célzás témakörei kerültek feldolgozásra. Az előbbieken túlmenően a rendőrök gépkarabélyait az MH PRT fegyvermestere beállította.

Afganisztánban a rendőrök alapfegyvere pisztoly helyett a gépkarabély. A bizonytalan stabilitású ázsiai országban jelentős kockázatnak teszi ki magát az, aki a rendőri hivatást vállalja. A lázadó szélsőséges csoportok a rendőrségben ellenséget látnak és támadásaik célpontjai gyakran a járőröző, vagy ellenőrző-áteresztő pontot működtető rendőri egységek közül kerülnek ki. Az elmúlt hetek statisztikáit értékelve sajnálattal lehet megállapítani, hogy szolgálatteljesítés közben hetente 3-5 rendőr veszíti életét Afganisztánban és háromszor annyi megsebesül.

Nemegyszer előfordul, hogy tálib, vagy szervezett bűnözői csoportok aknát telepítenek a járőrözési útvonalaikra, rakétavetővel támadják a rendőrőrsöket, vagy öngyilkos merénylő robbantja fel magát a közelükben. Minden veszély ellenére van jelentkező a rendőri pályára. Az újonnan felszerelők közül egyre többen látják úgy, hogy az afgán rendőrség kulcsfontosságú szereplője az ország belbiztonsági környezetének és csak alapos felkészültséget követően lehet hatékonyan fellépni az őket érő támadásokkal szemben.

Az is világossá vált számukra, hogy a nemzetközi erők nem fognak örökre Afganisztánban maradni és ebből adódóan az afgán rendőrségnek – valamint a hadseregnek is – olyan felkészültségi szintet kell elérnie, ahol már önállóan is képesek hazájuk biztonságát szavatolni.