Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Afganisztánban megölt katonákra emlékeztek Párizsban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 14. 20:51

Az afganisztáni öngyilkos merényletben meghalt öt francia katona által kiváltott érzések határozták meg július 14-én csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezett hagyományos párizsi díszszemlét, ahova a kormány tagjai mellett a hadműveletekben megsérült katonák és családtagjaik kaptak idén meghívást.

Az ünnepség kezdete előtt Nicolas Sarkozy államfő jelezte, hogy válságtanácskozást hívott össze hivatalába annak érdekében, hogy megszervezzék „a katonák munkájának új biztonsági feltételeit arra az átmeneti időre, amely a francia erők Afganisztánból történő kivonulásáig tart". Az elnök ezzel kizárta, hogy a szerdai merénylet miatt felgyorsítaná a csapatkivonást.

„Most már inkább terrorista jellegű, és nem egyszerű katonai akciókkal állunk szemben … Ebben az új helyzetben új biztonsági intézkedések szükségesek. A francia hadseregnek alkalmazkodnia kell az új feltételekhez mostantól a kivonulásig" – tette hozzá az államfő a Párizs közeli Clamart katonai kórházában, ahol Afganisztánban megsérült katonákat látogatott meg.

1595921746
Sarkozy kedden az ázsiai országban tett villámlátogatásán jelentette be, hogy Franciaország 2012 végéig kivonja Afganisztánban szolgáló erőinek negyedét, vagyis mintegy ezer katonát. Másnap egy öngyilkos merénylő öt francia katonát és egy afgán civil személyt megölt, valamint négy francia katonát és három afgán civilt megsebesített a Kabultól északkeletre lévő Tagabban.

A francia vezérkari főnök megítélése szerint „lehetséges, sőt valószínű", hogy a merényletet olyan külföldiek hajtották végre, akiket „kívülről visznek be az országba azért, hogy a lehető legtöbb áldozatot öljenek meg, beleértve a helyi lakosságot is, ahogy az tegnap történt". Edouard Guillaud az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában arra utalt, hogy a tálib lázadók oldalán időnként pakisztániak és más arab országból érkezők, valamint üzbégek és csecsenek is harcolnak.

„A tálibok változattak a háborún: valószínűleg megértették, hogy nem győzhetnek, és vak terrorba, azaz az öngyilkos merényletre váltottak át" – vélekedett a katonai vezető.

A konzervatív Le Figaro című napilap szerint a szerdai támadás „gyászos visszhangja" volt Sarkozy előző napi afganisztáni bejelentésének a csapatkivonásról, míg a baloldali Libération úgy értékelte, hogy a tragédia csak még jobban ráirányította a figyelmet az „afgán mocsárra", amelybe egyre inkább belesüllyednek a nemzetközi erők, „különösen az amerikai hadsereg". A regionális lapok szerint pedig a britek, majd a szovjetek után most éppen a nyugatiak esnek bele az „afgán csapdába".

A párizsi díszszemlén a külföldön állomásozó kontingenseké, valamint a tengerentúli francia megyékben szolgálatot teljesítők és az idén kétszáz éves fennállását ünneplő tűzoltóságé volt a főszerep. Összesen mintegy 7 ezer katona vonult fel a Champs-Elysées-n: a légiós, szárazföldi és lovas alakulatokat a haditechnikai eszközök követték. A katonai parádé nyolcperces légi bemutatóval zárult.

A gazdasági válság miatti költségvetési szigor részeként idén is elmarad a hagyományos fogadás az Elysée-palota kertjében. Helyette az államfő ebéden látja vendégül a meghívott katonákat és családtagjaikat. Az Eiffel-torony előtti Mars-mezőn a tűzijátékot azonban este 11 órától megtartják: a közel félórás előadás témája idén az amerikai musical lesz.