Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emelkedett a civil áldozatok száma Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 14. 19:28

Ezernégyszázhatvankét civilt öltek meg 2011 első hat hónapjában Afganisztánban, a szám 15 százalékkal magasabb az előző év ugyanezen időszakához képest – közölte július 14-én, csütörtökön az afganisztáni ENSZ-misszió (UNAMA). Az ENSZ szerint a civil áldozatok 80 százaléka a felkelőkhöz, 14 százaléka pedig a kormánypárti erőkhöz köthető. Az esetek hat százalékában nem lehetett megállapítani a felelősöket.

A legtöbb halálesetet és sebesülést (49 százalék) a házilag készített pokolgépek, illetve az öngyilkos merényletek okozták. A NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) légicsapásaiban is jóval többen vesztették életüket az idén.

Az UNAMA beszámolója szerint a nemzetközi erő kivonulásának, illetve a biztonsági feladatok átadásának tervei is hozzájárultak az áldozatok számának növekedéséhez. Az erőszakcselekmények száma megugrott, miután a felkelők megpróbálták bebizonyítani, hogy az afgán biztonsági erők képtelenek ellátni feladataikat – írta az ENSZ-jelentés.

A hagyományos bázisaikon szorongatott helyzetbe került szélsőségesek látványos merényleteket hajtottak végre a városokban, és az öngyilkos támadások is sokkal veszélyesebbé, összetettebbé váltak. Erre példa a kabuli Intercontinental szálló elleni támadás.

Az ENSZ-misszió aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy gyerekeket „használnak" erőszakcselekmények végrehajtására; az eddigi legfiatalabb merénylő, egy 12 éves május 1-jén felrobbantotta magát, megölve 3 civilt és megsebesítve tizenkettőt.

Az UNAMA figyelmeztetett, hogy a kép sokkal borúsabb is lehet, mivel hiányoznak a március és június közötti időszak adatai Észak-Afganisztánból, ahol be kellett zárni az ENSZ-irodát, miután a tömeg megtámadta az épületet és megölte a világszervezet hét munkatársát.

A tíz éve tartó afganisztáni konfliktus történetében 2010-ben gyilkolták meg a legtöbb civilt (2777), a legtragikusabb hónap az ENSZ júniusi adatai szerint 2011 májusa volt, amikor 368 ártatlan ember vesztette életét.

Eközben a kelet-afganisztáni Hoszt tartomány egyik kormányhivatalnoka arról számolt be, hogy NATO-fegyveresek csütörtökre virradó éjjel megöltek hét civilt. Justin Brockhoff NATO-szóvivő azt közölte, hogy a katonák felkelőket öltek meg, a halottak számát nem pontosította.