Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afganisztáni tálibok elutasítják a tűzszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 2. 16:32

Az afganisztáni tálibok február 1-jén, szerdán közölték: nem fogadják el azt a követelést, hogy tűzszünetet hirdessenek a béketárgyalások feltételeként, s nem kívánták kommentálni azt a szerdán kiszivárogatott NATO-jelentést, amely szerint ismét az ellenőrzésük alá kívánják vonni az országot a külföldi csapatok távozása után.

„Harcunk és a szent háború addig folytatódik, amíg teljes iszlám kormányzás nem lesz Afganisztánban, tekintet nélkül 2014-re vagy 2015-re, amikor a külföldi csapatok állításuk szerint elhagyják az országot" – közölte Kari Juszuf Ahmadi tálib szóvivő.

A tálibok a múlt hónapban jelentették be, hogy képviseleti irodát nyitnak Katarban az Egyesült Államokkal való esetleges tárgyalások elősegítésére.

A The Times és a BBC honlapja által szerdán megszellőztetett NATO-jelentésben az áll, hogy a külföldi csapatok távozása után a tálibok ismét át akarják venni az ellenőrzést Afganisztánban.

Egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli NATO-illetékes is megerősítette, hogy a tálib foglyok vallomásai alapján az amerikai hadsereg által készített jelentés szerint a koalíciós harcoló egységek 2014-es kivonása után a tálibok vissza akarnak térni a hatalomba. A jelentés szerint a tálibok széles körű támogatást élveznek az afgán lakosság körében, különösen vidéken.

A brüsszeli NATO-illetékes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelentés nem az országban kialakult helyzet hírszerzői elemzése, hanem több ezer kihallgatási jegyzőkönyv összegzése.

A megszellőztetett jelentés alááshatja az Egyesült Államok és Afganisztán azon erőfeszítéseit, hogy béketárgyalást kezdjenek a tálibokkal.

Az afganisztáni tálibok máris bejelentették, hogy nem hajlandóak előzetes tárgyalásokat tartani az afgán kormánnyal Szaúd-Arábiában.

Nem igazak azok a médiaértesülések, amelyek szerint az Iszlám Emirátus (a tálibok) képviselői találkoznák Szaúd-Arábiában az afgán kormány küldöttségével – áll a Zabibullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője által a Dzsihád hangja nevű tálib honlapon szerdán közzétett közleményben.

Szaúdi kormányilletékesek korábban azt közölték a brit és a francia hírügynökséggel, hogy a vahhábita királyság hajlandó befogadni a tálibok és az afgán kormány közötti béketárgyalásokat, ha az iszlamista mozgalom lemond az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz fűződő kapcsolatairól.