Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három nap a hősök emlékére

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. február 2. 15:17

A magyarok mellett német, olasz és román nemzetiségű hagyományőrzők és tartalékosok, továbbá katonasulis diákok is részt vettek a XII. Doni Hősök Emléktúrán.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz), a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztálya, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezete idén különösen nagy sikerrel rendezte meg háromnapos programsorozatát.

A doni hősök tiszteletére csaknem százötvenen gyűltek össze, hogy dacolva a mínuszokkal Hajdúböszörménytől Debrecenig gyalogoljanak. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár tíz katonája mellett ott voltak azok a KatonaSuli-programban részt vevő diákok is, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a honvédelmi ismeretek terén.

A Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium tanulói a debreceni Kossuth-laktanyából indultak autóbusszal január 26-án. Csütörtökön délután ugyanis rendhagyó hadtörténeti órán vettek részt több mint 300 böszörményi diák társaságában. A Bocskai István Általános Iskola és Városi Sportiskola tornatermében a magyar, olasz és román hagyományőrzők segítségével megismerkedhettek a korabeli katonai felszerelésekkel és fegyverzettel.

Este fél héttől a II. világháborús emlékműnél Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere köszöntötte a helyi lakosokat és a százötven résztvevőt. A jelenlévők katonai tiszteletadással és gyertyagyújtással emlékeztek a II. magyar hadsereg hősi halottaira. Ezt követően a polgármester valamennyi túrázót vendégül látta, majd mindenki elfoglalhatta szálláshelyét az iskola tornatermében.

Péntek reggel a korai ébresztő után a menet megindult Hajdúhadház irányába: a legtöbben gyalogosan, de a résztvevők közt voltak lovas huszárok, kerékpáros és fogatoltvonat-alakulatok, azaz katonai lovas szekerek is. A táv nagy részén biztosított menetben haladtak a túrázók, akik − főként a fiatalok − az út  során elsajátíthattak néhány alapvető harcászati ismeretet: a tereptárgyak és a térkép segítségével pontosan meg kellett határozniuk helyzetüket.

Jásdi Balázs, a

Matasz hagyományőrző tagozatának vezetője főszervezőként konkrét harcászati helyzetet is teremtett azzal, hogy Hajdúhadház határában egy imitált támadás során három lövést adtak le a menetoszlopra. A csapat azonban – a bocskais katonák vezetésével – bekerítette és elfogta a támadókat. A manővert követően nem sokkal megérkeztek Hajdúhadház településre, ahol az önkormányzat jóvoltából bőségesen megebédelhettek a közel húsz kilométeres távot megtett vitézek. Majd felsorakoztak és elindultak a Vásártérre, ahol a honvédelmi oktatásban részt vevő tanulókon kívül rengeteg iskolás volt kíváncsi a rendhagyó történelemórára, amelyen a hagyományőrzők foglalkozása mellett a gyalogosok és lovas huszárok alaki bemutatóját is láthatták.

A német tartalékos katonák ellátogattak a református iskolába is, amelynek néhány évvel ezelőtt számos berendezési tárgyat adományoztak, s az ott dolgozók így be tudtak rendezni egy orvosi szobát és több tantermet. Ezután megtekintették a református templomot és a karzaton kialakított iskolatörténeti kiállítást, majd csatlakoztak a többiekhez, akik este fél hattól koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek az I. világháborús emlékműnél a 69 évvel ezelőtt történt eseményekre.

A csapat végül elfoglalta a Bocskai István Kéttannyelvű Általános Iskola tornatermét, ahol hálózsákokon, igazi tábori körülmények között aludtak, s egész éjjel óránkénti váltásban őrködtek.

Az emléktúra résztvevői 28-án reggel indultak el Debrecenbe. A hajdúhadházi gyakorlótérről először a Sámsoni útra érkeztek, ahol az úgynevezett kenyérzsákból elfogyasztották a hideg ebédet, a Bocskai dandár katonái által a helyszínre szállított meleg tea kíséretében. Innen továbbindulva az utolsó néhány kilométeres gyaloglással jutottak el a 39. Gyalogezred Nagyerdőn található emlékművéhez, ahol délután négy órától katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezést tartottak a doni áldozatok tiszteletére.

Fotó: MH 5. BILDD