Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Afrikai Unió nem ismerte el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 27. 21:14

Az Afrikai Unió nem ismerte el a líbiai felkelők politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, mert a katonai helyzetet túl ingatagnak ítéli. Az 54 országot tömörítő Afrikai Unió békefenntartó műveletekkel foglalkozó testülete, a Béke és Biztonsági Tanács augusztus 26-án pénteken Addisz-Abebában tartott csúcsértekezletet, hogy áttekintse a líbiai helyzetet.

A tanácskozáson elfogadott zárónyilatkozatban az Afrikai Unió olyan átmeneti kormány létrehozására szólított fel, amelyben minden érdekelt fél helyet kap. Ugyanakkor gondosan ügyeltek arra, hogy a szövegben ne említsék meg se az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, se Moammer Kadhafi líbiai vezetőt és rendszerét.

“Az Afrikai Unió támogatja a líbiai népet, és felszólít minden felet, hogy alakítsa ki a rendezés békés folyamatát, amely elvezet a demokrácia megteremtéséhez" – fogalmazott Ramtan Lamamra, a Béke és Biztonsági Tanács vezetője.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök kijelentette, hogy Líbiában még harcok folynak, a helyzet kimenetele megjósolhatatlan, így “nincs kit elismerni legitim kormánynak". A politikusok nem voltak hajlandóak nyíltan állást foglalni abban a kérdésben, hogy egy líbiai nemzeti egységkormányban részt vehetnek-e Kadhafi hívei. “Nem neveztünk meg egyetlen felet sem, a konfliktusnak sok résztvevője van" – mondta Zuma.

Az afrikai országok közül eddig tucatnyi ismerte el az ÁNT-t a líbiai nép legitim képviselőjének, köztük Etiópia, Csád, Burkina Faso, Nigéria, Szenegál, Gambia és Ruanda. Zuma szerint ezek az országok önállóan döntöttek, ugyanakkor a pénteki tanácskozáson minden jelenlevő felsorakozott az Afrikai Unió álláspontja mögé.