Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az áldozatok mellett a Don-kanyarból hazatért füzériekre is emlékeznek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. december 3. 16:02

A Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör a település második világháborús hőseire emlékezett a XV. Füzéri Hősök Napja alkalmából rendezett konferencián, december 2-án.

TUN_0212

A hagyományőrző egyesület 2009 óta minden évben megemlékezik a település világháborús hőseiről, akik egykor családjuktól távol, életüket adták a hazáért. A tizenötödik jubileum alkalmával a megemlékezést egybekötötték egy szakmai konferenciával, melyen arra keresték a választ, hogy hogyan tudják a fiatalok számára érdekessé tenni és egyben bevonni őket a hagyományőrzésbe.

A konferencia Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM Katonai Örökség Főosztály főosztályvezető-helyettesének előadásával kezdődött. A hallgatóság megismerte a főosztály felépítését és fő feladatait, valamint a közönség megtudhatta, hogy milyen esetekben lehetnek a hagyományőrzők segítségére. Kovács Géza, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztály osztályvezetője beszámolt a hadisírgondozók munkásságáról és általános feladatairól, majd kitért a 2024-ben tervezett sírfeltárásokra is.

TUN_0034

A konferencia második felében a térségben működő alakulatok és civil szervezetek mutatkoztak be, mely során a felszólalók egyikeként Gulyás László alezredes, az MH 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka bemutatta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei alakulatot.

A hagyományoknak megfelelően a konferencia végén megkoszorúzták a füzéri hősök emlékművét. Szakály András, a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett: „a doni katasztrófa nyolcvanadik évfordulóján nem gyászolunk, hanem a katonák hőstetteire kell emlékeznünk. Fontos kiemelni, hogy nemcsak azokra kell emlékezni, akik elestek a harcokban, hanem azokra a hős bajtársakra is, akik túlélték a háborút és hazatértek Füzérre.”

A világháborút megjárt füzéri polgárokról az egyesület készített egy kiadványt, melyben mind a százkilenc helyi származású katona életútját bemutatják.