Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az algériai nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. március 9. 15:26

Algéria biztonsági helyzete és térségbeli szerepe nemcsak a régió, hanem Európa biztonsága szempontjából is rendkívül fontos – jelentette ki Benkő Tibor, miután bemutatkozó látogatáson fogadta március 9-én, kedden Ali Mokranit, az Algériai Népi Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövetét.

algériai nagykövet1

A találkozón a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az észak-afrikai és a közel-keleti térség Magyarország külpolitikai prioritásai közé tartozik. Mint mondta, a déli nyitás stratégia révén fókuszba kerültek a régió államai és megnyílt a lehetőség az együttműködés elmélyítésére.

A tárcavezető rámutatott: Magyarország számára kiemelten fontos, hogy a kormány által 2019-ben elfogadott Afrika-stratégia mentén, szorosabb együttműködést alakítson ki Algériával, így hatékonyabban kezelve az Afrikából fenyegető illegális migrációt és a terrorizmus térnyerését, ami az Európai Unió és Magyarország biztonságpolitikai prioritása.

algériai nagykövet2

A honvédelmi miniszter rámutatott, hogy Algéria a Maghreb-térség és egyben Észak-Afrika egyik legjelentősebb állama. Szó volt arról is, hogy Algéria biztonsági helyzete és térségbeli szerepe nemcsak a régió, hanem Európa biztonsága szempontjából is számottevő.

A magyar-algériai katonai együttműködésnek lendületet adhat a két ország védelmi tárcái közötti egyetértési megállapodás 2017-es aláírása, amely jó alapot biztosít a kapcsolatok elmélyítésére. A felek ugyanakkor azt is megerősítették, hogy kölcsönös a szándék az együttműködés újabb területeinek feltérképezésére. A járványhelyzet elmúltával a honvédelmi tárca készen áll az együttműködés kiszélesítésére – tette hozzá Benkő Tibor.