Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai védelmi miniszter Irakban tárgyal

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 28. 11:56

Biztonsági kérdésekről és fegyvereladási tervekről kezd megbeszéléseket Irakban az amerikai védelmi miniszter. Robert Gates Jordániából érkezett a dél-iraki Tallil légitámaszpontra, ahol az amerikai katonák elsősorban tanácsadói feladatokat látnak el.

Előre be nem jelentett, kétnapos látogatásán Gates találkozik Núri al-Máliki iraki kormányfővel és Abdel Kadír Jaszim védelmi miniszterrel. A védelmi miniszter a vizit során értékeli az Irakban állomásozó amerikai csapatok új szerepét az ország fokozatos elhagyásának első lépése, a városokból történt kivonulás után. A megbeszéléseken várhatóan megvitatják annak lehetőségét is, hogy Bagdad F-16-os harci repülőgépeket vásároljon.

Gates ellátogat az észak-iraki kurd autonóm terület központjába, Erbílbe is, ahol megpróbálja majd enyhíteni az olajban gazdag Kurdisztán ellenőrzése miatti feszültséget az iraki kurdok és a többségi arab népesség között – közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő. Gates programja szerint találkozik Maszúd Barzanival, az iraki Kurdisztán elnökével.