Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az attasétestület tagjai is megtekintették a Keleti Pajzs feladat több mozzanatát

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. március 17. 9:45

A Keleti Pajzs 2022 feladat egyes mozzanatait tekintették meg ország több pontján a Budapesti Katonai Attasétestület (Budapest Military Attaché Corps - BMAC) tagjai március 8-án.

20220317-attase (1)

A Magyar Honvédség orosz-ukrán háborúval összefüggő feladatairól, valamint a hazánkat érintő kihívásokról Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese tartott tájékoztatót az attasétestület részére.  Az ukrán-magyar határra ellátogatva az attasék személyesen is láthatták, hogy sikeres a magyar katonák és a civil szervezetek összefogása a folyamatosan növekvő menekültválság kezelése érdekében. Az attasék emellett meggyőződhettek arról, hogy a keleti országrészbe átcsoportosított ideiglenes alkalmi zászlóalj-harccsoport képes kettős feladata végrehajtására - azaz arra, hogy megelőzzék a fegyveres csapatok átsodródását a határon, illetve hogy a humanitárius feladatokban támogassák a Belügyminisztérium szerveit.

20220317-attase (3)

A keleti határszakaszon települt egyik század felkeresése után az attasék programja a várpalotai gyakorlótéren folytatódott, ahol tájékoztatást kaptak az amerikai-magyar csapatok közös hadgyakorlatáról és együttműködéséről, majd megtekintették a gyakorlat éleslövészettel egybekötött mozzanatát. Ennek során a katonák a humanitárius feladatok ellátása során bekövetkezett ellenséges támadás elhárítását gyakorolták Mi-24-es harcihelikopterek és Gripen vadászgépek légi támogatásával.

Megbizonyosodhattak róla, hogy a magyar katonák sajátja az elkötelezettség és a professzionalizmus, illetve, hogy a Magyar Honvédség képes szavatolni az állampolgárok biztonságát, megvédeni az országhatárokat és rövid felkészülést követően is képes közös műveletekre a NATO tagországainak szövetséges erőivel.

20220317-attase (2)