Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok nem küld szárazföldi erőket Líbiába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 23. 6:49

Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában szárazföldi erőkkel hozzájárulni egy nemzetközi békefenntartó művelethez Líbiában Moammer Kadhafi bukását követően – közölte Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője augusztus 22-én hétfőn. Az amerikai védelmi minisztérium szerint Kadhafi valószínűleg még mindig Líbiában tartózkodik. A szóvivő elmondta, nincs arról információjuk, hogy a líbiai vezető elhagyta volna az országot.

Az afganisztáni és az iraki háborúval lekötött Egyesült Államok igyekszik korlátozni részvételét egy harmadik konfliktusban, és Barack Obama elnök már korábban kizárta annak lehetőségét, hogy szárazföldi erőket küldjön Líbiába. A Pentagon szóvivője megerősítette, hogy ha lesz is valamiféle átmeneti küldetés külföldi csapatok részvételével, amerikai katonák nem lesznek benne.

Az Egyesült Államok légi megfigyeléssel segíti a NATO vezette nemzetközi katonai koalíció tevékenységét, és ezt folytatja a következő napokban is. Az amerikai hadsereg Predator típusú, pilóta nélküli kémrepülőgépekkel is pásztázza Líbia területét.

Lapan visszautasította azt a felvetést, hogy a líbiai fővárosban túl bonyolulttá vált a harci helyzet a légi megfigyelést illetően. Ha ez így lenne, megbonyolíthatná a NATO-gépek által a felkelőknek nyújtott légi támogatást.