Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a harcok Tripoliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 22. 21:15

Heves harcok dúltak augusztus 22-én hétfő reggel a líbiai főváros több pontján, többek között Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciája környékén – jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről. Gépkarabélyok kerepelése hallatszott a külföldi újságírók szállása, a Rixos hotel környékén.

Tudósítók Kadhafi-párti fegyvereseket láttak a szálloda körül, amely nincs messze Báb el-Azizíja épületkomplexumtól, ahol a líbiai vezető rezidenciája is található.
Hírek szerint Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Nehézfegyverekből leadott lövések döreje hallatszott a déli városrészből.
A kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták. Elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság.
Moammer Kadhafi holléte továbbra sem ismert. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a líbiai vezető Tripoliban maradt, feltehetően egy földalatti bunkerben húzta meg magát.

A felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) támogatóinak száma hétfőn is nőtt eggyel: Líbia prágai diplomáciai képviseletének épületére hétfőn délben felhúzták a felkelők zászlaját. A diplomaták közölték, hogy ezentúl az ÁNT-t képviselik. A felkelők lobogójának kitűzése után a diplomaták elégették az eddigi hivatalos líbiai zászlót, illetve Kadhafi portréját.

A diplomáciai képviselet nyilatkozatot adott ki, amelyben méltatta a Cseh Köztársaságnak a líbiai helyzettel kapcsolatos álláspontját. Núrí Gaví, Líbia prágai diplomáciai képviseletének ideiglenes ügyvezetője ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy Prága korábbi ígérete ellenére még nem ismerte el hivatalosan az ÁNT-t.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy Csehország csak azután ismeri el hivatalosan a testületet, miután az egész ország a felkelők ellenőrzése alá kerül. Ettől függetlenül Prága már néhány héttel ezelőtt nagykövetet küldött Bengáziba, a felkelők központjába.

Eközben az ÁNT kairói megbízottja hétfőn bejelentette: Kadhafi ezredes rendszerének bukása után sem engedélyezik a NATO-nak, hogy katonai támaszpontot tartson fenn Líbiában.

“Líbia muszlim arab ország volt a NATO előtt, és utána is az lesz … A líbiaiak 1970-ben fellázadtak a külföldi támaszpontok ellen, és az országban nem lesznek nem líbiai támaszpontok" – mondta el a tisztségviselő.

A megbízott ugyanakkor hozzátette, hogy a felkelők hálásak az észak-atlanti szövetségnek, mert a kormányerők elleni légi csapásokkal segítette őket, és hozzájárult az emberveszteség minimalizálásához.

“Teljes támogatásáról" biztosította hétfőn az Arab Liga a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Nabil al-Arabi, a liga főtitkára Líbia modern kori történelmének jelenlegi fordulópontján sok sikert kívánt a lázadók politikai szervének az új korszakba való átmenethez. Mint mondta, hamarosan megbeszélést folytatnak az arab országok külügyminiszterei a líbiai békés átmenet és stabilitás elősegítése céljából.

A szövetségesek az utóbbi napokban különösen aktívak voltak a The New York Times szerint. Az NYT beszámolt róla, hogy az amerikai haderő az elmúlt napokban fokozta légi tevékenységét a líbiai főváros környékén, és a korábbinál több, rakétákkal felszerelt, pilóta nélküli repülőgépet vetett be. A napilap forrásai szerint a légierő az utóbbi időben lényegében folyamatosan megfigyelés alatt tartotta a Kadhafi csapatainak ellenőrzése alatt lévő körzeteket Tripoliban és környékén.

Az újság úgy tudja, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok a napokban szárazföldi különleges egységeket dobtak le Líbiában, hogy segítsék a lázadók kiképzését és felfegyverzését.

Szombati összesítés szerint a NATO és szövetségesei 7459 bevetést hajtottak végre március óta Líbiában; több ezer célpontot támadtak. A New York Times rámutatott, a Kadhafi-rezsim katonai infrastruktúrájának a lerombolása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerhez hű haderő parancsnokai nem tudták mozgatni és utánpótlással ellátni csapataikat.