Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyetem feladata az igazság keresése

Szöveg: Páhy Anna | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. december 3. 10:45

Harminckét doktori oklevelet adott át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szenátusa december elsején, a Ludovika Főépület Dísztermében. Az eseményen - mások mellett - Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja is részt vett.

2_unnepi_szenatusi_ukles_2021-2

Kiss Dávid, a Tudományos Ügyek Irodájának megbízott irodavezetője köszöntője és Koltay András rektor megnyitó beszéde után Papp Tekla bemutatta a jelölteket, majd a doktori fogadalomtételt követően megtörtént a doktorrá avatás ünnepélyes ceremóniája, a fokozatszerzést tanúsító okleveleket Koltay András adta át. Az avatottak nevében Fási Csaba mondott köszönetet.

„A PhD doktorok avatása az egyetem nagy ünnepe. Az intézmény ilyenkor elismeri azt a munkát, amit a jelöltek eddig végeztek, mások oktatására alkalmasnak és a tudomány méltó művelőinek minősíti őket” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Koltay András. Egyebek mellett elmondta: az egyetemnek törekednie kell arra, hogy amikor soraiba hívja az új doktorokat, akkor velük szemben a tudományosság szigorú mércéjét érvényesítse a már régóta a közösség tagjainak számító közeli munkatársak esetében is.

3_unnepi_szenatusi_ukles_2021-2

„Az egyetem nem kegyet vagy ajándékot oszt önöknek, hanem a világnak ad számot arról, hogy hol tart saját maga építésében, ki azok, akikkel el tudja képzelni saját maga jövőjét, akiket saját jövőbeli oszlopainak remél, kik azok, akiket méltónak ítélt arra, hogy a tudomány művelői legyenek” – hangsúlyozta a rektor. Az egyetem feladatainak kijelölésében, a tudomány művelésével kapcsolatban Karl Jaspers filozófust idézte: „Az egyetem feladata az igazság keresése kutatók és diákok alkotta közösségben. Az egyetem az a hely, ahol a kor legvilágosabb tudatának kell kibontakoznia. Tanárokként és diákokként olyan emberek jönnek ott össze, kiknek az a hivatása, hogy minden akadálytól mentesen magát az igazságot ragadják meg, éspedig önmagáért. Hogy létezzenek helyek, hol az igazság föltételektől mentes kutatása folyhat. Ez az embernek emberkénti igénye.”

Az új doktorok figyelmét arra hívta fel, hogy a fókuszt egy pillanatra sem veszíthetjük szem elöl. Az igazság keresésére szövetkeztünk egy sor olyan ügyben, amellyel itt az egyetemen foglalkozunk, ezért vagyunk itt és ezért kell tennünk a jövőben is. Kiemelte: „az új kérdéseket keressék, amelyekre majd a válaszokat is próbálják megtalálni. Ne nyugodjanak meg abban a tudatban, hogy az egyes kérdésekre már megtalálták a választ, hanem időről időre vizsgálják meg azok érvényességét, nézzék meg, mennyire állták ki az idő próbáját. Óvakodjanak a könnyű bizonyosságoktól és ne ijedjenek meg a megfogalmazandó kételyeiktől. Tudásukat pedig használják a magyar nemzet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem javára.”

Az eseményen - mások mellett - részt vett Deli Gergely, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánja, Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, Kovács Gábor r. dandártábornok, a Rendészettudományi Kar dékánja, Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja, valamint a PhD fokozatot odaítélő Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke, Papp Tekla.