Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egykori hadseregparancsnok nyerte meg a kelet-timori elnökválasztást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 17. 14:08

Taur Matan Ruak egykori gerilla, a hadsereg volt parancsnoka nyerte meg nagy fölénnyel a kelet-timori elnökválasztást. A választási bizottság közlése szerint az elnökválasztás második, április 16-án tartott fordulóját Taur Matan Ruak nyerte meg a szavazatok 61,2 százalékával, míg riválisa, „Lu Olo” Guterres a voksok csupán 38,77 százalékát szerezte meg.

Az első fordulót még Guterres, a baloldali Független Kelet-Timor Forradalmi Frontja nyerte meg 28 százalékkal, s Matan Ruakra akkor a szavazásra jogosult polgárok 25 százaléka adta voksát.

Matar Ruak – akárcsak Guterres – a 24 évig tartó kelet-timori gerillaharc hőse. Tavaly távozott a hadsereg éléről, hogy indulhasson az elnökválasztáson.

Kelet-Timor portugál gyarmat volt, majd 1975-ben Indonézia szállta meg, végül 2002 májusában nyerte el függetlenségét.

Elemzők szerint a mostani elnökválasztás próbaköve annak, hogy az alig tízéves törékeny demokrácia mennyire életképes. A legutóbbi elnökválasztást – az elsőt Kelet-Timor függetlenné válása után – még az ENSZ békefenntartói felügyelték, most már a helyi biztonsági szervek tették ezt. A világszervezet tavaly adta át a biztonsági feladatokat a kelet-timori hatóságoknak.

A kéksapkások ugyan még a szigetországban tartózkodnak, de gyakorlatilag már csak az év végén esedékes távozásukra készülnek.

Kelet-Timor nagyon szegény ország, lakosságának csaknem fele szegénységi küszöb alatt él.