Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az együttműködés folytatódik

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: a szerző felvétele, Koch János százados, Dévényi Veronika (archív) |  2023. január 28. 7:46

Újabb állomáshoz közeledik az Ohio Nemzeti Gárda 121. Légi Utántöltő Ezred és az MH 47. Bázisrepülőtér együttműködése.

papa1

Az Egyesült Államok Légiereje Ohio Légi Nemzeti Gárda 121. Légi Utántöltő Ezred KC-135 Stratotanker típusú repülőgépe jelenleg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kecskeméti bázisán tartózkodik. Ezt az alkalmat kihasználva zajlottak egyeztetések a jövőbeli együttműködési lehetőségekről. Az év során – a tervek szerint – még legalább két alkalommal érkezik Magyarországra a gép, hogy közös kiképzésen vegyen részt az MH 47. Bázisrepülőtér és a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) állományával.

Az egyeztetésen részt vett a KC-135 repülőgép két pilótája, Brian Butler alezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred Műveletirányító Század parancsnoka, Koch János százados vezetésével az MH 47. Bázisrepülőtér szakterületi felelősei, valamint vendéglátóként a kecskeméti repülődandár képviselője. Egyeztettek a Nehéz Légiszállító Ezred C-17 szállító repülőgépei légi üzemanyag-utántöltéséről és a pápai repülőtéri kiszolgáló személyzet, valamint a gép legénységének közös kiképzési lehetőségeiről. Ezek közé tartozik a tűzoltók és üzemanyag-töltők típusképzése, a repülőműszakiak általi gépvontatás és parkoltatás, illetve különböző repülőtéri kiszolgáló eszközök segítségével végzett teherrakodás. A gép személyzete ezeken túl bepillantást nyerhet és tapasztalatokat szerezhet mindkét pápai katonai szervezet működésébe.

papa2

Az egyeztetés után a tervezéssel megbízott csoportot a repülőgép személyzete kalauzolta végig az óriástanker belsejében, bemutatva és ismertetve a gép működését és képességeit.

Az együttműködés a tavalyi indulást követően lendületesen halad, és mind a három szervezet számára hasznos tapasztalatokat nyújt.

kc135