Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizált motorcsónakok

Szöveg: MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred | Fotó: Janó Miklós törzsőrmester |  2023. január 28. 9:32

Felújított BMK-130 M vontató motorcsónakra tartottak gyártói felkészítést az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél a közelmúltban.

mcs5

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért gyártói felkészítés történt, hiszen ezek a csónakok évtizedek óta rendszeresítve vannak a Magyar Honvédségben. A válasz egyszerű: a hajótestek egy-két apróbb változtatást leszámítva, maradtak a régiek, modernizálták például a rögzítőszerkezetek kézi csörlőit és a hajótesten található biztonsági berendezéseket. A változást a „szívük” cseréje jelenti, azaz a szovjet gyártmányú motorok helyett most már VOLVO motorok mozgatják ezentúl a hajókat. Megújult a motor hűtőrendszere, illetve az irányváltóművet is kicserélték. Továbbá modernizálták a VOLVO motor vezérlését szolgáló kezelőszerveket is. Mindezek mellett a jövőben a hajók könnyebb kormányzását szervomotor segíti.

Egyébként a hajótest változtatására azért nem volt szükség, mert ezeket a PMP hídelemek mozgatására tervezték, és a motorcsónakok ezt a feladatot eddig is hibátlanul hajtották végre. A gyártói felkészítésen a felújított BMK-130 M vontató motorcsónakok a kor elvárásainak megfelelően teljesítettek.