Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ellenőrzés előkészítése

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. július 4. 12:04

Az idén NATO CREVAL-ellenőrzésre készülő MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS) felkészültségéről tartottak konferenciát június 26-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A ZHCS alapját a dandár alárendeltségébe tartozó 62. lövészzászlóalj adja.

A CREVAL (Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units) kifejezés nem mást takar, mint a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának (SHAPE) alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt, zászlóaljszintű szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét.

1595938265
A mostani, úgynevezett pre-visit célja az volt, hogy a NATO CREVAL-ellenőrzés előtt álló MH Zászlóalj Harccsoport átfogó képet mutasson be felkészültségéről, feltöltöttségéről, illetve az eszközökkel való ellátottságáról.

Az MH ZHCS mostanra elérte a szakasz-összekovácsoltságot, a békefenntartói felkészítéseket és az egyéni lövészeteket befejezte, így már csak a század- és zászlóaljszintű feladatok vannak hátra.

A konferencián Deme László őrnagy, az MH ZHCS kijelölt parancsnoka jelentést tett arról, hogy – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka által jóváhagyott felkészülési terveknek megfelelően – az alegység eddig minden betervezett feladatát eredményesen végrehajtotta. A zászlóalj előtt álló feladatok közül kiemelte a júliusi, Táborfalvára tervezett kihelyezést, ahol a századszintű és az aknavető-éleslövészeteken vesznek részt.

A szakmai szekcióüléseken a résztvevők részletesen megbeszélték az ellenőrzés feladatrendszerét, a döntést igénylő kérdéseket pedig előterjesztették. A konferencián részt vevő Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke úgy fogalmazott: „Legyenek továbbra is elkötelezettek és vigyék sikerre az ellenőrzést!"

Fotó: A szerző felvételei