Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra átengedik Pakisztánon az Afganisztánba irányuló utánpótlást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 4. 10:53

Pakisztán újra engedélyezi, hogy területén keresztül szállítsanak utánpótlást az Afganisztánban harcoló nemzetközi erőknek, miután az amerikai külügyminiszter bocsánatot kért pakisztáni katonák megöléséért.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter július 3-án, kedden közleményben tudatta, hogy telefonon beszélt pakisztáni kollégájával, Hina Rabbani Harral, aki közölte vele, hogy a pakisztáni kormány a szárazföldi utánpótlási útvonal újranyitásáról határozott.

Pakisztán az országon keresztül történő utánpótlás-szállításért nem számít fel tranzitdíjat, tudatában annak, hogy „Afganisztán és a térség békéje és biztonsága a nagyobb érdek".

Washington úgy értékeli, hogy ezzel Pakisztán kézzel foghatóan kifejezi elkötelezettségét Afganisztán békéje, biztonsága és jóléte mellett.

Az amerikai külügyminisztérium kiemelte, hogy az utánpótlási útvonal újranyitásával az amerikai katonák Afganisztánból történő kivonása is olcsóbb lesz. Az országban állomásozó mintegy 130 ezer külföldi katona döntő többsége 2014 végéig folyamatosan átadja feladatait az afgán fegyveres erőknek és elhagyja Afganisztánt.

A Pentagon számításai szerint az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők (ISAF) utánpótlása a pakisztáni útvonal kiesése miatt havonta nagyjából 100 millió dollárral került többe.

Pakisztán azt követően tiltotta meg az ISAF számára utánpótlást szállító konvojok áthaladását, hogy amerikai vadászgépek 24 pakisztáni katonát öltek meg tavaly novemberben az afgán-pakisztáni határ déli oldalán. Pakisztán hivatalos bocsánatkérést követelt, amitől az Egyesült Államok mindezidáig elzárkózott, mondván: a gépek önvédelemből tüzeltek.

Hillary Clinton a keddi telefonbeszélgetés során végül bocsánatot kért az incidensért Pakisztántól. A washingtoni külügyminisztérium közleményének tanúsága szerint mindkét fél tudomásul vette a hibákat, amelyek pakisztáni katonák halálát okozták.

John Allen tábornok, az ISAF parancsnoka üdvözölte az utánpótlási útvonal újranyitását. A tálibok viszont azzal fenyegetőznek, hogy megtámadják az újranyitott útvonalon közlekedő, utánpótlást szállító konvojokat.

„Mindenhol megtámadjuk a NATO konvojait szerte Pakisztánban. Nem engedjük, hogy Pakisztán földjén olyasmit szállítsanak át, amit aztán az afgán nép ellen fordítanak" – közölte a szélsőséges iszlamisták egyik szóvivője.

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor leszögezte, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően semmilyen fegyvert nem szállítanak át Pakisztánon, kivéve az afgán fegyveres erőknek szánt felszerelést.