Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elméleti ismeretek és gyakorlati tapasztalatok megszerzése volt a cél

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 20. 11:23

Nyolc katona vett részt LINC-E (Limited Interim NRF CIS Capability – Enhanced) kiképzésen Törökországban a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alárendeltségébe tartozó Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM-E) állományából április 23 − május 5. között.

A 3. NATO Híradózászlóalj (3NSB) szervezésében zajló, a 3NSB 6. százada (3NSB DCM-F) által levezetett kiképzés fő célja az volt, hogy a magyar résztvevők alapos elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek azon az eszközön (LINC-E), amelyet a következő NATO-gyakorlaton (Steadfast Cobalt) üzemeltetniük kell.

Az elméleti oktatás után a LINC-E teljes telepítése következett. Ezután mindenki a beosztásának megfelelő (műholdas átviteli, vezetékes, szerveres, Helpdesk) feladatokat kapott, amelyeket a török mentorok felügyelete mellett önállóan, az addig tanultak alapján hajtottak végre a DCM-E tagjai.

A kiképzésen első alkalommal lehetősége volt a DCM-E állományának arra, hogy az eddig megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteik alkalmazásával a LINC-E-hez rendszeresített telepíthető műholdas antennán (Deployable Satellite Ground Terminal  DSGT) keresztül a NATO minősített és nyílt informatikai hálózatához (NS és NU WAN) csatlakozzanak.

1595936109
 
1595936109
 

(MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

Fotó: Dósa László főtörzsőrmester