Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-delegáció a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. május 20. 12:41

A NATO Szövetséges Erők Európai Legfelsőbb Parancsnokságán (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) szolgálatot teljesítő nemzeti katonai képviselők – Henrik Andersen sorhajókapitány és Varga János vezérőrnagy vezetésével – a közelmúltban látogatást tettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A katonai képviselő feladata magába foglalja a nemzeti érdekek és álláspontok ismertetését, képviseletét. Folyamatos információcserével segíti a kapcsolattartást, a koordinálást a saját nemzete és a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR), illetve a SHAPE irányába.

A csoport – amelyben az összes NATO-tagállam képviselteti magát – 1967 óta vesz részt katonai látogatásokon a NATO-tagországokban. Ezek célja, hogy megismerkedjenek a vendéglátó nemzet alapvető stratégiai kérdéseivel, a fejlesztések fő irányával, az adott ország történelmi múltjával, illetve hogy ízelítőt kapjanak kultúrájából és szokásaiból.

A hódmezővásárhelyi program – amelyen jelen volt dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka is – Deme László őrnagy jelentésével kezdődött. A dandár 62. lövészzászlóaljának parancsnokhelyettese az alakulat felépítéséről, működéséről, valamint a NATO CREVAL-ellenőrzés előtt álló zászlóalj-harccsoportról (ZHCS) beszélt. Folytatásként a vendégek megtekintették a ZHCS által használt fegyvereket és technikai eszközöket.

A harcászati képességek bemutatása közben olyan események demonstrálására került sor, amelyek a ZHCS esetlegesen felmerülő − válságkezelő és békeműveleti − feladatainak végrehajtása alatt fordulhatnak elő: egy békés faluban a tárgyalásra érkezőket fegyveres támadás, a segítségükre érkező azonnali reagálású erők járműveit pedig robbantással egybekötött rajtaütés érte. Ezekre a katonák a kiképzések során elsajátított harcászati eljárásokkal reagáltak.

Henrik Andersen sorhajókapitány a testület vezetőjeként megköszönte a magyarországi meghívást és elismerően szólt a látottakról.

 
 

 Fotó: A szerző és Medgyesi Arnold