Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgép robbant egy kelet-szíriai városban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 20. 14:52

Heten meghaltak és mintegy százan megsebesültek, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy parkolóban május 19-én, szombaton a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban.

Az állami televízió, amely szerint „terrorista merénylet" történt, képeket mutatott az áldozatokról, a megrongálódott épületekről, a lángoló autókról és felborult kamionokról. Az utcán vérrel festett törmeléket lehetett látni. A tudósítás szerint a városban dolgozó ENSZ-megfigyelők a robbanás helyszínére siettek.

Dzsihád Makdiszi külügyi szóvivő Twitter-bejegyzésében hét halottról és 100 sebesültről tett említést. Értesülése szerint a pokolgép fél tonnát nyomott.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség közlése szerint a detonáció egy katonai lakónegyed parkolójában történt.

A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), amely szintén hírt adott a robbantásról, azt közölte, hogy a merénylet egy olyan városrészben történt, ahol a katonai hírszerzés és a légi felderítés központja, valamint egy katonai kórház is található.

A Szíriai Nemzeti Tanács (CNS) nevű fő ellenzéki koalíció Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét tette felelőssé a szombati és több más szíriai városban az utóbbi időben elkövetett korábbi robbantásos merényletekért. A CNS szerint a rezsim így akar bosszút állni amiatt, hogy nem sikerült megakadályoznia a rendszerellenes tömegtüntetéseket.

Pénteken Aleppóban, Szíria második legnagyobb városában több tízezren tüntettek az Aszad-rezsim ellen. Ez volt a legnagyobb tüntetés a rendszer elleni népmozgalom 14 hónappal ezelőtti kezdete óta.

Mások attól tartanak, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő fegyveresek, köztük valószínűleg iraki szélsőségesek beszivárogtak a szíriai ellenzéki mozgalom tagjai közé.